Хрватска председница започела консултације, довољно потписа за распуштање сабора

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић почела је консултације с парламентарним странкама пошто је Сабор у четвртак изгласао неповерење премијеру Тихомиру Орешковићу, чиме је пала и влада.

Падом владе почео је да тече рок од 30 дана за евентуално састављање нове владе, а тим поводом се очекује да ће Колинда Грабар Китаровић дати изјаву новинарима после консултација, око 13.30 часова.

Изгласавањем неповерења премијеру, две највеће политичке странке – Хрватска демократска заједница и Социјалдемократска партија, почеле су борбу за 76 гласова посланика.

И док ХДЗ жели да у наредих 30 дана покуша да сложи нову парламентарну већину за изгласавање нове владе коју би водио актуелни министар финансија Здравко Марић, СДП скупља потписе посланика за самораспуштање Сабора и расписивање ванредних избора.

И једнима и другима треба подршка најмање 76 посланика, а по последњим информацијама, томе је ближи СДП.

Пресудни за то могли би да буду гласови 12 посланика Моста који је до изгласавања неповерења премијеру био партнер ХДЗ у влади, а сада је за ванредне изборе у септембру.

СДП са својим коалиционим партнерима има 56 посланика у Сабору. Њихову иницијативу потписала су још три посланика Истарског демократског сабора и један независни посланик.

Подршку иницијативи СДП најавили су и Хрватски демократски савез Славоније и Барање и Хрид, који укупно имају четири посланика, али и још један независни посланик.

Уколико остану при таквом ставу, СДП би уз Мост имао више од 76 гласова колико је за самораспуштање Сабора предвидео Устав.

Председник Сабора Жељко Рајнер из ХДЗ нема рок у којем би у саборску процедуру морао да уврсти такав предлог.

Медији спекулишу да је близу постизање договора СДП-а и Моста да се Сабор распусти средином јула, па би избори могли да буду најраније 24. августа, а најкасније 11. септембра.

Сабор Хрватске у четвртак је изгласао неповерење премијеру Тихомиру Орешковићу и тиме, после пет месеци, срушио владу десног центра коју су водили ХДЗ и Мост.

Захтев за опозив владе су покренули ХДЗ и део његових коалиционих партнера из "Домољубне коалиције", а подржао га је највећи број странака опозиције. Уз премијера је остао само Мост.

Досадашња влада, премијер и министри, наставиће да раде до избора нове владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара