Orešković: Ne nameravam da podnesem ostavku

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković potvrdio je da ne namerava da odstupi sa pozicije prvog čoveka Vlade. Orešković nije odgovorio na pitanje novinara da li će učestvovati na nekoj listi ukoliko bude novih izbora.

Na konferenciji za novinare, Tihomir Orešković je ponovio da će podršku tražiti u Saboru, koji ga je i izabrao, a posebno zbog optužbi izrečenih na njegov račun za koje kaže da su lažne.

"Radi časti i institucije premijera, ne bojim se da se vratim u Sabor i odbranim se od teških laži i optužbi", rekao je Orešković.

Uveren je da ova vlada ima legitimitet, da tu nema ničeg spornog da u ime Hrvatske potpisuje ugovore, kao što je današnji sa kanadskom firmom o istraživanju nafte u Slavoniji.

Na uporna pitanja novinara kako misli da u Saboru ide protiv stranke koja ga je dovela na vlast, kao i činjenice da je istraživanje pokazalo da 70 odsto građana traži nove izbore, Orešković je odgovarao da je Sabor taj koji će odlučiti da li će biti novih izbora, a ne on.

Upitan da prokomentariše optužbe HDZ-a da je politizovao tajnu službu i da je lobirao u Evropskoj narodnoj partiji, Orešković je to negirao rekavši da o tome o čemu je razgovarao u Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji (SOA) znaju predsednica Kolinda Grabar Kitarović i on, a tiče se bezbednosti.

Napomenuo je i da je razgovor tajna i da o tome ne može da priča.

"Ja i predsednica smo u konstantnom kontaktu. Tu nema nikakve opasnosti, došao sam da se bavim ekonomijom. Dovoljno sam informisan šta se događa u zemlji, ne samo ja, već i predsednica. To da sam politizirao SOA je čist spin", rekao je Orešković.

Aktuelni premijer je priznao da se sa svojim prvim potpredsednikom Tomislavom Karamarkom dugo nije čuo i da dugo nije komunicirao.

Ponovio je da je zbog toga i tražio ostavku obojice potpredsednika – Karamarka i Bože Petrova, lidera Mosta.

Inače, lider najuticajnije opozicione SDP i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je u Saboru da je ta stranka sakupila do sada 64 potpisa za raspuštanje parlamenta i da će sa Mostovim poslanicima to biti i više od 76, koliko je potrebno za donošenje takve odluke. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво