U Skoplju mirno, novi protesti zakazani za danas

Najmanje pet policajca je povređeno na protestima u Skoplju, a jedan demonstrant je priveden, javila je makedonska agencija "Makfaks". U Skoplju je posle sinoćnih nereda i sukoba demonstranta i policije mirno. Protesti su završeni posle 22 sata, a novi u dve kolone, opozicije i vladinih pristalica, zakazani su za danas.

Treći protesti doneli su nove incindente, a oko 20 časova huligani, koji su bili u protestu opozicije, bacali su kamenje i baklje na policiju.

Ovaj incident pokazuje da postoji velika napetost, a novi protesti su zakazani za večeras.

Vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE najavila je da će predložiti da sve četiri najznačanije partije u Makedonije zajedno od predsednika države Đorđa Ivanova zatraže da preispita odluku o aboliciji političara protv kojih se vode postupci.

Kako se navodi u saopštenju, VMRO-DPMNE će predložiti da predsedniku Makedonije bude poslato pismo sa tim predlogom koje će potpisati sve četiri stranke potpisnice Dogovora iz Pržina.

"Odluka predsednika Ivanova nije u saglasnosti sa zalaganjima VMRO-DPMNE. Naš stav je jasan, svako ko je napravio kriminal mora da odgovara", istakla je stranka Nikole Gruevskog, koja je Ivanova podržala na izborima za predsednika države kao svog kandidata.

VMRO-DPMNE će, kako se navodi, u toku dana stupiti u kontakt sa tri ostale najveće partije u Makedoniji kojima će ponuditi svoj predlog da predsednika Ivanova pozovu da preispita svoju odluku.

Tenzije se nastavljaju i tako će verovatno biti do izbora 5. juna. Možda bi izbori mogli da budu rešenje ali opozicija odbija da izađe na njih. Izbori su provobitno bili planirani za 24. april pa su pomereni za jun.

I u Bitolju se juče protestvovalo jer je makedonska tužiteljka Katica Janeva najavila da počinje nova afera "Transporter". 

Najnovija istraga Specijalnog tužilaštva, nazvana "Transporter", odnosi se na malverzacije u vezi s besplatnim prevozom učenika u opštini Bitolj, u šta je umešan tamošnji gradonačelnik Vladimir Taleski.

Tužiteljka je rekla da protiv Televskog neće biti vođen istražni postupak, jer je aboliran, ali da će Tužilaštvo tražiti da mu bude oduzeta imovina koju je protivpravno stekao u tom slučaju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво