Скопље, бакљама и каменицама на полицију

Македонска опозиција поново је на улицама Скопља тражила оставку председника Ђорђа Иванова због аболиције низа политичара укључених у аферу "прислушкивање". Демонстранти камењем и бакљама гађали полицајце код седишта ВМРО-ДПМНЕ. Употребљен је и водени топ. Владајућа ВМРО-ДПМНЕ аутобусима довела присталице у Скопље. Москва за ескалацију ситуације оптужила опозицију и "страни фактор". За сутра најављени нови протести.

Треће вече узастопно у центру Скопља одржана су два протеста, пошто су се испред парламента окупиле присталице опозиционог СДСМ-а и грађанских организација које од председника Ђорђа Иванова траже повлачење одлуке о аболицији политичара, а стотинак метара даље, присталице владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ, које су дошле да дају подршку македонском председнику.

Македонска полиција је распоредила озбиљне снаге око свих важнијих објеката у Скопљу.

На протестима опозиције окупило се неколико хиљада људи. Овог пута, међу демонстрантима вијорило се и неколико албанских застава. Узвикивали су пароле "Никола одлази", "Нема правде, нема мира", јавио је Танјугов извештач са лица места.

Група демонстраната засула је камњем и бакљама полицајце који су чували седиште владајуће ВМРО-ДПМНЕ. Протест се затим преселио код зграде владе где су демонстранти позивали полицију да спусти штитове.

У нередима је оштећен аутомобил Танјуговог извештача. На аутомобилу који је био на паркингу у центру града, полупана су стакла.

Иванов, чија је одлука била окидач нових немира у Македонији, поручио је противницима да ће му за тај потез "судити историја".

"Уместо да прославимо 25 година независности, да се радујемо успесима што смо коначно успоставили државу, ми желимо да је урушимо изнутра", рекао је Иванов.

После јучерашњег протеста, политичка ситуација у Македонији закомпликовала се до те мере да су групације блиске ВМРО-ДПМНЕ затражиле забрану невладиних организација, оптужујући их за "деловање против уставног уређења Македоније".

У коментарисање кризе укључила се и Русија, која је за ескалацију насиља оптужила опозицију уз подршку "страног фактора". Према руском виђењу ситуације, циљ протеста је спречавање да се 5. јуна одрже парламентарни избори.

Вечерас је реаговао и председавајући ОЕБС-у и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер оценивши да одлука Иванова штети владавини права. Истиче да је она у супротности са договором из Пржина.

Због одлуке председника Македоније Ђорђа Иванова да амнестира одговорне за аферу "прислушкивање", група студената окупирала је Правни факултет у Скопљу. Македонска тужитељка Катица Јанева поручује Иванову да ће имати много посла ако настави да аболира политичаре умешане у криминал повезан са прислушкиваним разговорима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво