Gruevski: Ne sumnjam u dobre namere Ivanova

Bivši premijer i lider najuticanije vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski distancirao se od odluke predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne u aferi "prisluškivanje". Dodao je da ne sumnja u dobre namere makedonskog predsednika, niti legalnost njegove odluke.

Gruevski, koji je takođe na spisku aboliranih, je na konferenciji za novinare rekao da, iako se on i njegova stranka ne slažu sa odlukama Ivanova, poziva građane na zajedničke akcije u korist budućnosti zemlje i građana.

On je rekao da niko u VMRO-DPMNE se ne oseća krivim i nisu želeli prekid postupka, te da je odluka Ivanova praktično pomogla opozicionoj SDSM Zorana Zaeva.

Upravo je SDSM Zorana Zaeva nizom audio i video snimaka tokom cele prošle godine obelodanjivala aferu, čime je praktično vlast tadašnjeg premijera Gruevskog optužena da je tokom devet godina vladavine prisluškivala više od 20.000 građana - političara, profesora, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Uveren je, kazao je, da će istina izaći na videlo i da će se pravnim radnjama pokazati i dokazati neprofesionalno ponašanje Specijalnog javnog tužilaštva koje se direktno stavilo na stranu SDSM.

Dodao je da je uveren da je podnošenje krivičnih prijava protiv zvaničnika njegove stranke deo kampanje SDSM.

Ivanov je, smatra Gruevski, imao zakonsko pravo da donese takvu odluku da nju niko ne može da utiče, osim da je prihvati ili ne prihvati.

Grueski je optužio SDSM Zaeva za izazivanje anarghije, nereda i haosa u državi.

"Zoran Zaev ima jedini cilj - da dođe na vlast bez podrške većine građana Makedonije", rekao je Gruevski.

Gruevski je, na konferenciji za novinare, upozorio da Zaev hladnokrvno priziva "ukrajinski scenario" u Makedoniji, s ciljem da stekne moć.

"Neću ti to dozovliti, ni ja, ni građani koji žele da okončanje krizu. Prikupi hrabrost jednom i izađi da se suočiš sa građanima na fer i demokratskim izborima. Dosta je izgovora", direktna je poruka Gruevskog lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Odluka Ivanova da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje" podigla je tenzije u inače veoma rovitoj makedonskoj političkoj situaciji. Tokom protekla dva dana održavani su protesti građana protiv odluke predsednika.

Inače, odluku Ivanova osudile su Evropska unija, osebno Nemačka i SAD, a poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da novonastalom situacijom bude dovedeno u pitanje održavanje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun.

Izbori su zakazani uz posredovanje Brisela i uz uverenje da je to jedini put da Makedonija izađe iz višemesečne političke krize.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво