Скопље преживело још један протест, 12 ухапшених, повређен новинар

Политичка криза која већ месецима тресе Македонију, полако се прелива на улице. После сукоба полиције и опозиције, у Скопљу ухапшено најмање 12 особа. Повређен један новинар. Владајућа ВМРО-ДПМНЕ оптужује политичке ривале за изазивање хаоса. Демолирана канцеларија председника Ђорђија Иванова. Иванов и даље одбија да прими западне амбасадоре. Туча током демонстрација у Битољу.

Камење, јаја и бакље летели су током вечери ка канцеларији македонског председника Ђорђија Иванова током најновијег у серији протеста опозиције против владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ.

Канцеларија македонског председника уништена је пре него што је полиција интервенисала и растерала демонстранте, који су се окупили како би изразили гнев због одлуке Иванова да аболира неколико десетина политичара, укључујући лидера своје странке Николу Груевског, бившег шефа тајне полиције Сашу Мијалкова, али и неколико опозиционих првака.

"Оно што је криминалац Зоран Заев најавио.... дивље хорде СДСМ-а и Сороша почеле су вечерас да остварују на улицама Скопља. Без грама савести и бриге за будућност земље, злочинац Заев јасно је рекао да су у Македонији постављени озбиљни темељи за украјински сценарио", саопштио је ВМРО-ДПМНЕ после протеста. 

Нови протест најављен је за четвртак.

До сукоба демонстраната и полиције је дошло када су демонстранти покушали да пробију кордон полиције и упуте се ка седишту владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Политичке тензије у Македонији већ пуна 24 часа на граници су кључања, па се поставља питање хоће ли решење кризе "дочекати" 5. јун, за када су расписани избори, или ће проблеми бити решени на улици.

Истовремено, испред опозиционог Социјалдемократског савеза окупиле су се присталице владајуће партије, тражећи од Иванова да повуче одлуку о помиловању шефа СДСМ-а Зорана Заева и бившег премијера и председника Македонија Бранка Црвенковског.

Демонстранти и полиција накратко су се сукобили и у Битољу, где су учесници протеста покушали да уђу у зграду општине.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво