Škarić: Situacija u Makedoniji ugrožava održavanje izbora u junu

Nemirna noć u Skoplju. Odluka makedonskog predsednika da abolira političare umešane u aferu sa prisluškivanjem, na ulicu je izvela demonstrante. Odluka Đorđa Ivanova, umesto da ublaži političku krizu u zemlji, izazvala je nove nerede. Lider opozicije Zoran Zaev zatražio je povlačenje odluke o pomilovanju svih političara – i vlasti i opozicije uključenih u aferu prisluškivanja koju je nazvao "apsurdnom".

Nezadovoljni građani najpre su jajima gađali zgradu predsedništva, a potom su demonstracije nastavili na ulicama povremeno se sukobljavajući sa policijom. Zoran Zaev traži od šefa države da odmah podnese ostavku, jer bi u suprotnom, kaže, Makedonija došla u "fazu eksplozije".

Pristalice VMRO-DPMNE odgovorile su protestom ispred sedišta opozicije.

Zaev je izjavio na demonstracijama ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE da ne prihvata pomilovanje od predsednika države Đorđa Ivanova.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo, koji navodi da je Zaev kao vođa Socijaldemokratskog saveza Makedonije zatražio povlačenje odluke o pomilovanju svih političara i vlasti i opozicije uključenih u aferu prisluškivanja koju je nazvao "apsurdnom".

Makedonska televizija Telma je javila sinoć da su demonstranti dva puta pokušali da probiju policijski kordon oko sedišta vladajuće stranke i da je viđeno ambulantno vozilo.

Odluku o pomilovanju na svom Tviter nalogu osudio je i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

"Postupci predsednika Ivanova nisu u skladu sa mojim shvatanjem vladavine zakona. U svetlu takvog razvoja događaja imam ozbiljne sumnje da su kredibilni izbori još mogući", navodi Han.

Višemesečna politička kriza u Makedoniji umesto da bude ublažena, mogla bi dodatno da se pooštri, ocenjuju analitičari.

"Sa pravnog stanovišta je sporna njegova odluka i ona kao takva izaziva veliki revolt u javnosti. Novi parlamentarni izbori su zakazani za 5. jun, ali ova situacija može da promeni održavanje izbora. Svaka promena izbora odgovara opoziciji. Moja je prognoza da će biti napeta situacija u sledećem terminu, sledećoj nedelji", kaže profesor ustavnog prava u Makedoniji Svetomir Škarić.

Protesti u Skoplju organizovani su preko društvenih mreža i ti pozivi na ulice su izveli hiljade Makedonaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара