Протест и контрапротест, Скопље на тачки кључања

Ривалске политичке опције изашле су на улице Скопља након одлуке председника Македоније Ђорђа Иванова да аболира актере афере "Бомба". Демонстранти револтирани том одлуком су јајима гађали канцеларију Иванова након чега су отишли испред седишта владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ и испред зграде Владе. Симпатизери ВМРО-ДПМНЕ одговорили су окупљањем испред седишта СДСМ-а. На улице су изашле и јаке полицијске снаге. Лидер опозиције Зоран Заев оптужује Иванова за државни удар.

Одмах након што је Иванов помиловао актере афере прислушкивања, неколико стотина присталица опозиције окупило се у центру Скопља. Они су јајима гађали канцеларију Ђорђа Иванова. Након тога су се упутили испред седишта партије ВМРО-ДПНМЕ. 

Окупљени су скандирали против председника Иванова. Кордон полиције их је спречио да дођу до зграде након чега су демонстранти јајима гађали и полицију. Присуство полиције је након тога појачано у граду.

Присталице ВМРО-ДПМНЕ одговориле су протестом испред седишта опозиционе партије СДСМ. 

Лидер македонске опозиције Зоран Заев оценио је да је председник те државе Ђорђе Иванов, одлуком да аболира актере афере "Бомба", извео државни удар чиме је постао директан саучесник у неделима. 

"Од данас у Македонији не постоји правна држава... Тражимо да Иванов хитно поднесе оставку. Уколико то не учини, довешће земљу пред експлозију", рекао је Заев новинарима у Скопљу.

Заев је навео да ће повести становнике Македоније на пут ка "повратку демократије".

"Ако је неко до сада и имао дилему, Иванов је то данас разрешио", рекао је Заев.

Иванов је раније данас помиловао све осумњичене за учешће илегалном прислушкивању, које је изазвало политичку кризу у тој земљи.

"Одлучио сам да окончам ову агонију за Македонију", рекао је Ђорђе Иванов у обраћању новинарима, након што је обелоданио своју одлуку о обустављању свих истрага и судских поступака повезаних са скандалом око прислушкивања, пренео је Ројтерс.

Кризу су, већ на самом почетку, покушали да реше амбасадори САД и Немачке Џес Бејли и Кристине Алтхаузер, али је Иванов одбио да их прими, иако су ушли у његову резиденцију у скопском насељу Водно.

Али Ахмети, лидер најутицајније политичке странке Албанаца у Македонији, затражио је од Иванова да повуче одлуку у помиловању.

"Такозвани председник Иванов мора одмах да повуче одлуку", написао је Ахмети на Твитеру.

Македонска опозиција је прошле године објавила снимке прислушкиваних разговора сарадника тадашњег премијера Николе Груевског, а за које тврде да разоткривају контролу Владе над новинарима, судијама, службеницима из јавног сектора, као и изборне манипулације.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара