SNV i jevrejska udruženja potvrdili da ne idu na državnu komemoraciju u Jasenovcu

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac poručio je da ta organizacija neće prisustvovati državnoj komemoraciji u Jasenovcu. Predsednik Koordinacije jevrejskih opština potvrdio je da u razgovoru sa hrvatskom predsednicom nije postignut dogovor o zajedničkom odlasku u Jasenovac.

"Ne vidim prostor za kompromisno rešenje, za pitanja koja su otvorena uoči ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, a na koja je SNV ukazao u saopštenju od petka", rekao je Pupovac Tanjugu posle sastanka koji je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović organizovala sa predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista, romske manjine, Srpskog narodnog veća i Jevrejske opštine Zagreb.

Predsednica Hrvatske je "zabrinuta zbog okolnosti i zainteresovana da se to premosti, ali nije ponudila rešenje, već je obećala da će se tim povodom sastati sa hrvatskim premijerom", naveo je Pupovac.

Pupovac kaže da će jevrejske zajednice obeležiti godišnjicu proboja Jasenovca 15. aprila, antifašisti 24. aprila, a 22. aprila, na sam datum godišnjice, kada država Hrvatska organizuje komemoraciju žrtvama logora Jasenovac, SNV će prisustvovati parastosu u crkvi u Mlaki, koju će voditi episkop slavonski Jovan.

"Mislim da ćemo se pridružiti i jednima i drugima u znak solidarnosti, i jevrejskim zajednicama i antifašistima", rekao je Pupovac i dodao da će SNV konačnu odluku doneti tokom dana.

Ognjen Kraus, predsednik Koordinacije jevrejskih opština, potvrdio je da u razgovoru sa Grabar Kitarović nije postignut dogovor o zajedničkom odlasku u Jasenovac.

"Nismo se dogovorili jer smatramo da se nakon svih događaja, relativizacije ustaštva, nije ništa učinilo. Želimo da se prvo nešto učini, onda ćemo menjati odluku. Predsednica do sada nije ništa učinila", rekao je Kraus za regionalnu TV N1.

Dodao je da je današnja i jučerašnja osuda Kolinde Grabar Kitarović ustaškog režima bila samo "reakcija na akciju".

Kraus smatra da je očito da se "lavina i dalje valja", a od Vlade i premijera očekuje da nešto učine.

Grabar Kitarović je ranije danas pozvala sve aktere u društvu da prekinu sa podelama po ideološkim osnovama, dodavši da je zabrinuta zbog jačanja ideoloških podela u društvu posebno u vezi sa danom sećanja na nevine žrtve Jasenovca.

"NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima 'domovinskog rata''', rekla je Grabar Kitarović posle sastanka sa posebnim izaslanikom SAD-a za pitanja holokausta Nikolasom Deanom.

Direktor jerusalimskog Centra za istraživanje zločina Holokausta "Simon Vizental" Efraim Zurof podržao je odluku jevrejske zajednice u Hrvatskoj, koja je odlučila da bojkotuje Dan sećanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво