Зуроф: Бојкот комеморације у Јасеновцу шаље јасну поруку

Директор јерусалимског центра за истраживање злочина холокауста "Симон Визентал" Ефраим Зуроф оценио је потпуно оправданим одлуку Савеза јеврејских општина Хрватске и Српског народног већа да не учествују у званичној комеморацији жртвама концентрацијског логора Јасеновац, јер, каже, Хрватска покушава да заташка тај злочин и учини га мање важним.

"Неучествовавањем у комеморацији, чији је покровитељ држава, шаље се јасна порука", рекао је Зуроф.

"Порука коју тиме желе послати је веома јасна. У Хрватској данас постоји покушај да се заташкају злочини у Јасеновцу и да се учине мање важним и то је потпуно неприхватљиво. Због тога је потпуно исправна одлука да бојкотирају комеморацију у Јасеновцу", изјавио је Зуроф.

Тврди да недвосмислено постоје "елементи у хрватском друштву који изражавају носталгију за усташким режимом и НДХ" и истовремено истакао да су многи људи против тога.

"Много људи у Хрватској је против тога и боре се против тога. Ми им покушавамо помоћи и урадићемо све што можемо да бисмо утицали да ствари крену другим правцем", рекао је Зуроф.

Подсетио је да је било раздобља када ситуација није била оваква док су предсдници Хрватске били Стјепан Месић и ИвоЈосиповић, а сада, каже, на тој позицији имамо другог  под којим ствари изгледају горе.

"Ако следећи пут буде изабран антифашистички председник, онда ће ствари бити боље. Треба се надати да ће антифашист постати председник и да ће имати већину у парламенту и онда ће ситуација бити боља", додао је Зуроф.

Хрватски званичници не негирају злочине у Јасеновцу, али покушавају да умање његову размеру и значај.

"Могло би се рећи да једном када умање значај тог злочина следеће је да их у потпуности негирају. Оно што тренутно имамо је искривљивање слике о холокаусту, а не његово негирање", рекао је Зуроф.

Он је као пример таквог понашања поново навео хрватског министра културе Златка Хасанбеговића истичући како је центар "Симон Визентал" због тога и тражио његову смену.

"Ми смо затражили да Хасанбеговић буде смењен. У међувремену ништа није урађено када је реч о том питању и ствари су заправо постале горе", истакао је и додао да Хасанбеговић хвали филм "Јасеновац - истина" и неко је ко има носталгију за усташтвом.Разочаравајуће и тужно је, каже, да земља чланица ЕУ има таквог министра културе.

"То су питања с којима се суочавамо у Хрватској. Али, то су питања с којим се мора суочити и хрватска влада и урадити нешто у вези с тим", навео је Зуроф.

Зуроф је као ревизионистички осудио филм Јакова Седлара "Јасеновац-истина" додајући како би свакако учинио све да спречи његово приказивање у Израелу.

На питање о полемикама изазваним најавом проглашења светим кардинала Алојзија Степинца, Зуроф је одговорио како би такав чин "само помогао онима који желе искривити слику о Другом светском рату и холокаусту".

"Таква особа не заслужује бити канонизована. Неко ко је био саучесник, ментор или свештеник Анте Павелића не може бити светац. Како неко може бити свештеник човеку који је починио масовна убиства и онда још да буде проглашен свецем. То је апсурдно", рекао је Зуроф.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара