Mađarska besna, Hrvatskoj preti blokadom "Šengena"

Savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana Antal Rogan upozorio da bi Mađarska mogla da blokira pristup Hrvatske šengeskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica Evropske unije. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kaže da je Hrvatska "lagala u lice" Mađarsku i EU.

"Ukoliko Hrvatska slegne ramenima i kaže – ne, ne želim da branim granice, onda Mađarska može samo da kaže da (Hrvatska) nije spremna da se pridruži "Šengenu" kada dođe trenutak za odlučivanje", rekao je Rogan radiju Info, prenosi Rojters, navodi Tanjug.

Šef Orbanovog političkog komiteta ukazao je da je uslov za ulazak u šengensku zonu da se zemlja obaveže da će braniti spoljne granice Evrope.

"Ako tako očigledno to ne uspeva, onda nije spremna za članstvo u 'Šengenu'", kaže Rogan.

Britanska agencija navodi da dve susedne zemlje vode "rat rečima" proteklih dana, dok se hiljade migranata koji su pobegli od rata i siromaštva na Bliskom istoku nagomilalo u regionu, čekajući prolaz ka zapadnoj Evropi.

Hrvatska je saopštila da je "prinudila" Mađarsku da prihvati hiljade migranata i da će nastaviti da ih šalje u susednu zemlju.

Više od 20.000 migranata, od kojih su mnogi sirijske izbeglice, ušlo je od utorka u Hrvatsku, otkako je Mađarska metalnom ogradom, ispaljivanjem suzavca i vodenim topovima zatvorila maršrutu za njih na granici sa Srbijom, navodi Rojters.

Sijarto: Hrvatska lagala u lice Mađarsku i EU

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je Hrvatska "lagala u lice" Mađarsku i EU, tvrdivši da postoji bilateralni sporazum za prebacivanje hiljada izbeglica iz Hrvatske preko mađarske granice.

Takođe je optužio Hrvatsku da je "povredila suverenitet Mađarske" time što je poslala izbeglice vozom preko granice u pratnji hrvatskih policajaca, preneo je Rojters.

"Umesto da se pošteno pobrinu za izbeglice, oni su ih poslali pravo u Mađarsku. Kakva je to evropska solidarnost?", zapitao se Sijarto na konferenciji za štampu u svom rodnom gradu Dunakesi, dodajući da će Mađarska ubrzati izgradnju ograde "tamo gde je to neophodno" duž granice sa Hrvatskom.

Sijarto je istakao i da je "još jednom Mađarska ostavljena na cedilu".

"Mi ćemo braniti Evropsku uniju, granice šengenske zone i branićemo Mađarsku u skladu sa evropskim propisima", istakao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je "Hrvatska naterala Mađarsku da primi izbeglice" i da će to raditi i dalje.

"S Mađarskom nije bilo dogovora. Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje", izjavio je hrvatski premijer tokom posete Belom Manastiru, a preneo je "Jutarnji list".

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 20. sep 2015, 06:42) - anonymous [neregistrovani]

@__"EU slozna na delu?!"

A ti samo znaš da kritikuješ, pogledaj malo oko sebe i zamisli se, mnogo se raduješ neefikasnosti EU ona iako nije savršena bolje zajednice još uvek ne postoji na tvoju žalost, ne raduj se tuđem zlu jer se možeš "razboleti od depresije".

(nedelja, 20. sep 2015, 05:10) - anonymous [neregistrovani]

sta je sa Grčkom?

Neka oni prvo pocnu da brane granice i nenormalan priliv izbeglica dole u Grckoj!

(subota, 19. sep 2015, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

"Уместо да се поштено побрину за избеглице"

Гледао сам она саплитања, сузавце, пендреке... Нешто ми није баш јасно шта Мађарима то "поштено" значи.

(subota, 19. sep 2015, 20:30) - Sima [neregistrovani]

Lako je Hrvatima imaju 200.000 slobodnih mesta

Lako je hrvatima. Nakon "oluje" ostalo im 200.000 upražnjenih mesta. Taman mogu da prime 200.000 izbeglica. Sve jasno.

(subota, 19. sep 2015, 20:08) - anonymous [neregistrovani]

šengen

???
Ne vidim šta Hrvatska dobiva ulaskom u Šengen, osim enormno povećanih izdataka za čuvanje granice.

(subota, 19. sep 2015, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Hahahaha

Ovo pravo evropsko Pozoriste u kuci :)

(subota, 19. sep 2015, 18:21) - anonymous [neregistrovani]

EU slozna na delu?!

Obozavam ove Neoevropejce, kada su tako slozni na delu. Godinama po EU parlamentima vode besplodne diskusije o duzini i debljini krastavaca, onda neko ozgo zamulja stvar... i sve pocne da se rusi. Po ozbiljnim pitanjima nema ni saglasnosti ni resenja. Ova kriza ih nije mogla iznenaditi. Pa ipak, oni "gore" (severna i srednja Evropa) kritikuju i pozivaju na solidarnost one dole (na jugu), sve dok do njih ne dodje. Za sada izgleda malo do njih dolazi... I sve to, kao i uvek, preko nasih ledja!

(subota, 19. sep 2015, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

topom na osu

Taj Šengen ionako sada funkcioniše samo na papiru tako da Hrvatska neće imati neke velike štete sve i da ih ne prime narednih pet godina. Mađari opet topovima pucaju u ose...