Socijalisti pobedili u Grčkoj

Opozicioni PASOK Jorgosa Papandreua vodi sa 43,8 osvojenih glasova, što je dovoljno da formira vladu, pokazuju prvi preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora. Grčki konzervativni premijer Kostas Karamanlis priznao poraz i podneo ostavku na mesto predsednika njegove Nove demokratije.

Grci su danas glasali na vanrednim parlamentarnim izborima, koje je pod teretom ekonomske krize i više skandala njegovih ministara, tražio Kostas Karamanlis, na sredini svog drugog premijerskog mandata.

Prvi preliminarni rezultati pokazuju da opoziciona Socijalistička partija PASOK vodi sa 43,8 odsto osvojenih glasova, što je dovoljno da formira vladu.

Prema ovim podacima, PASOK će imati 160 od 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija sa 33,8 odsto osvojenih glasova, 92 mesta.

Grčki premijer i predsednik Nove demokratije Kostas Karamanlis čestitao je lideru PASOK-a Jorgosu Papandreuu na pobedi njegove partije na izborima.

Karamanlis je telefonom pozvao Papandreua oko 22 sata i poželeo mu svaki uspeh, prenela je grčka agencija ANA.

Papandreu je već primio čestitke i od španskog premijera Hosea Luisa Sapatera, kao i od bivšeg grčkog premijera Kostasa Simitisa.

Više hiljada pristalica PASOK-a okupilo se ispred sediša te partije, mašući zelenim zastavama.

"Ovo je velika pobeda, istorijska pobeda koja znači da imamo veliku odgovornost da ispunimo očekivanja grčkog naroda", istakao je istaknuti član PASOK-a Evangelos Venizelos.

Papandreu je posle glasanja izjavio da je "danas dan demokratije" u Grčkoj i da je uveren u promene, dok je Karamanlis rekao da građani odlučuju o politici koja je "oštra, ali garantuje uključivanje u razvojnu trku od 2011. nadalje".

Nova demokratija je na čelu Grčke bila od 2004. godine s tim što je, pre dve godine, uspela da pobedi na prevremenim izborima, koji su, kao i sadašnji, sazvani zbog ekonomskih problema, iako su im neposredni povod bili katastrofalni požari u kojima je život izgubilo 65 ljudi.

Glavni problem veliki deficit

Papandreu je obećao hitan paket stimulativnih mera za privredu, koji će sadržati i veće oporezivanje bogatih i značajniju pomoć siromašnima.

Glavni problem Grčke je veliki deficit, koji iznosi oko 103 odsto društvenog bruto proizvoda. Veći manjak od Grčke u okviru Evropske unije ima samo Italija.

Posle četiri godine privrednog rasta od tri do četiri procenta, Grčka bi ovu godinu mogla završiti "na nuli" ili, čak, sa još negativnijim rezultatom.

Evropska komisija i OECD smatraju da Grčka, bez obzira na to ko će formirati vladu, mora hitno pristupiti reformama, što će obuhvatiti i penzijski sistem i državnu administraciju.

Pred novom vladom će se, kao važan zadatak, postaviti i pitanje poboljšanja bezbednosti u zemlji i sprečavanja korupcije i afera kojih je Grčka, kako kažu njeni građani, imala "i previše".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво