Slovenačko "zeleno svetlo" za spor sa Hrvatskom

Parlament Slovenije odlukom da vlada do 1. oktobra prosledi parlamentu inicijativu za sklapanje arbitražnog sporazuma, završio maratonsku raspravu o rešenju pograničnog spora sa Hrvatskom.

Slovenački parlament završio je maratonsku i za javnost zatvorenu vanrednu sednicu o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora sa EU odlukom da vlada do 1. oktobra prosledi parlamentu inicijativu za sklapanje arbitražnog sporazuma, kojim bi trebalo da bude rešen pogranični spor sa Hrvatskom.

Predsednik parlamenta Pavel Gantar rekao je posle sednice da je zaključak skupštine "jak i obavezujući" za vladu, prenela je slovenačka agencija STA.

To, praktično, znači da bi ove sedmice trebalo da bude održana još jedna vanredna sednica parlamenta, posvećena pitanju arbitražnog sporazuma Slovenije i Hrvatske.

Slovenija bi u petak, na međuvladinoj konferenciji o hrvatskom pristupanju EU, trebalo da deblokira 11 pregovaračkih poglavlja.

Pahor: Slovenački interesi zaštićeni  

Na sednici koja je počela u ponedeljak, a odužila se do jutros, slovenački premijer Borut Pahor rekao je poslanicima da će slovenački interesi i posle deblokiranja hrvatskih pregovora biti zaštićeni okvirom budućih pregovora o granici i mogućoj arbitraži.

Pahor je izjavio da će se sporazum temeljiti na predlogu evropskog komesara za proširenje Olija Rena, i pozvao se na svoj dogovor sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i garancije švedskog predsedništva EU, izvestila je Hina.

Opoziciona Slovenačka narodna stranka najavila je posle sednice da će, ukoliko parlament usvoji arbitražni sporazum, nastaviti da se zalaže za održavanje referenduma o prijemu Hrvatske u EU.

Portparol slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Milan Balažić rekao je da bi arbitražni postupak za rešenje graničnog spora mogao trajati od jedne do tri godine.

"Idealno bi bilo da proces ulaska Hrvatske u EU teče paralelno sa arbitražom", rekao je Balažić i dodao da će neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja Slovenija deblokirati tek onda "kad bude jasno kako se odvija rešavanje graničnog pitanja".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво