Predstavnici katoličke crkve prvi put u Jasenovcu

Najviši predstavnici katoličke crkve na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, prvi put posetili Jasenovac i Staru Gradišku, mesta u kojima su bili bivši ustaški logori smrti.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sa najvišim predstavnicima katoličke crkve, posetio je Jasenovac, jedan od najvećih ustaških stratišta iz Drugog svetskog rata, gde je na hiljade nevinih ljudi svirepo ubijeno samo zato što su Srbi, Jevreji i Romi.

Kardinal Bozanić je prvo u Bosni i Hercegovini, na desnoj obale Save, posetio spomen obeležje Stara Gradiška a potom se uputio u memorijalni centar spomen područja koncentracinog logora u Jasenovcu, gde će posetiti i katoličku crkvu.

Ovo je nakon pada Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića 1945. godine, prva poseta najviših predstavnika katoličke crkve u Hrvatskoj Jasenovcu.

Biskupi i nadbiskupi katoličke crkve do nedavno su izbegavali da posete nekadašnji jasenovački kompleks logora u kome je bila i Stara Gradiška i u kome je, po službenim procenama u Hrvatskoj, pobijeno između 80 i 100.000 ljudi, od kojih je preko 76 hiljada identifikovano imenom i prezimenom. Pominju se i mnogo veće brojke.

U aprilu, Jasenovac su službeno posetili sadašnji predsednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i sremski nadbiskup i mitropolit Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, sremski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup đakovački Đuro Hranić. Tada je Srakić naglasio da je Jasenovac zapravo "ljaga za hrvatski narod".

Katolička crkva je svoje biskupe masovno slala u austrijsku varošicu Blajburg gde se svakog maja održava komemoracija pripadnicima kvislinških formacija pobijenih na kraju Drugog svetskog rata, kako u borbama koje su trajale do 15. maja 1945, tako i usled osvetničkih likvidacija od strane partizana.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво