Granice Slovenije i Hrvatske po principu pravičnosti

Nerešeno granično pitanje s Hrvatskom treba rešiti po principu pravičnosti, uzimajući u obzir demografske i teritorijalne gubitke Slovenaca nakon razgraničenja Italije i bivše Jugoslavije posle Drugog svetskog rata, izjavio je slovenački premijer Janez Janša, na proslavi godišnjice priključenja pokrajine Primorska matici.

Janša je rekao da je hrvatska teritorija, koji je pre 1945. Rapalskim ugovorom bio priključen Italiji, vraćena Hrvatskoj, a da su cenu podele platili tada samo Slovenci, dodajući da zbog toga Slovenija oko graničnih pitanja s Hrvatskom insistira na principu pravičnosti.

Nakon Drugog svetskog rata znatan je deo slovenačkog primorskog teritorija, s Trstom i Goricom, kao i preko 100.000 Slovenaca, ostao na teritoriji susedne Italije, dok nijedan pedalj hrvatske zemlje ni mora na zapadu nije bio otkinut od njihove matice, tvrdi Janša.

Slovenački premijer, čija je stranka kandidat na predstojećim izborima 21. septembra, insistira da se pri rešenju još otvorenog pitanja granice na moru uz stanje 25. juna 1991. na dan osamostaljenja Slovenije uzme u obzir i princip pravičnosti.

Priča da je Slovenija nakon razgraničenja Italije i Jugoslavije izgubila teritorijalno i demografski, pa bi se to trebalo uzeti u obzir pri razgraničenju Slovenije i Hrvatske, u slovenačkoj politici i publicistici pojavila se odmah nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljivanja dve bivše jugoslovenske republike.

Državna proslava "Priključenja Primorske matici" se već tri godine obeležava kao državni praznik 15. septembra, jer je tog datuma 1947. godine stupio na snagu mirovni ugovor koji je potpisan u Parizu sedam meseci ranije, a kojim su određene posleratne granice Italije i bivše SFRJ, s izuzetkom takozvanog Slobodnog teritorija Trsta.

Janša se u govoru uglavnom bavio važnošću Slovenskog primorja i pomorske orijentacije za razvoj zemlje, ali nije izbegao ni "aferu Patria", rekavši da se Slovenija narednih godina može razvijati brzim tempom, ako se ne budu vraćale stare podele i ako se u inostranstvu ne bude prao prljav veš, čime je ponovio svoju više puta izricanu ocenu da su korupcionašku aferu u inostranstvo lansirali njegovi politički protivnici.

Afera "Patria" pokrenuta je posle tvrdnje nacionalne televizije Finske da je premijer Janez Janša primio mito od 21 milion evra pri kupovini oružja u toj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво