Читај ми!

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana. Birališta zatvorena u 20 časova, a do zatvaranja glasalo više od 66 odsto glasača.

20.32 - Koalicija za Evropsku Crnu Goru osvojila je 46,18 odsto glasova pokazuje izlazna anketa Fakulteta političkih nauka u Podgorici, prenosi TVCG. 

20.00 - Glasanje na parlamentarnim izborima završeno.

19.21 - Oko 66 odsto glasača izašlo na birališta do 19 časova. 

17.30 - Na birališta u Crnoj Gori do 17 časova izašlo 56 odsto glasača.

14.30 - U zatvoru u Bijelom Polju 12 lica na izdržavanju kazne stupilo u štrajk glađu, jer im nije omogućeno da glasaju, navodi CEMI.

13.20 - Do 13 sati izašlo je 33,4 odsto birača. Najveća izlaznost zabeležena je u centralnom delu Crne Gore, saopštio je CEMI. 

12.00 - Do 11 sati glasalo je 18,2 odsto birača. Na nekoliko biračkih mesta uočene su manje nepravilnosti, navodi CEMI.

U Crnoj Gori se održavaju parlamentarni izbori, treći od sticanja nezavisnosti. Za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana. Preliminarni rezultati očekuju se oko 21.30.

Na birališta širom Crne Gore do 13 sati je izašlo 33,4 odsto odsto birača, a 2009. godine u istom periodu glasalo je 30,7 odsto odsto birača. Najveća izlaznost zabeležena je u centralnom delu zemlje, a najmanja na primorju.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom i Liberalnom strankom.

Opozicija je podeljena, a tri izborne liste bi, prema istraživanjima, mogle da privuku najviše onih koji nisu zadovoljni aktuelnom vlašću. To su Demokratski front, Socijalistička narodna partija i nova stranka - Pozitivna Crna Gora.

Čelnici ključnih političkih partija saglasni su u oceni da su današnji izbori važni za dalji demokratski razvoj iprosperitet zemlje.

Lider koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović nada se da će građani izabrati vlast koja će voditi računa o njihovim najvažnijim interesima, sačuvati stabilnost, obnoviti proces dinamičnog, demokratskog i ekonomskog razvoja i obezbediti da Crna Gora "nastavi i dalje da se dinamično kreće ka svojim evropskim i evroatlanskim ciljevima".

"Ubeđen sam da će građani Crne Gore kao i u svim prelomnim trenucima, posebno u novijoj političkoj istoriji, vodeći računa o svojim interesima pametno i razborito izabrati vlast koja će biti u stanju da sledi ono što su najvazniji interesi i njihovi i Crne Gore u narednom periodu", poručio je Đukanović.

Čelnik opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić, koji je simbolički glasao u pet do 12, očekuje daće izbori biti izraz volje građana, jer je to "najbolji način izgradnje građanskog društva i Crne Gore prosperiteta".

"Crna Gora je imala dosta iskušenja i izazova u svojoj istoriji. Ponovo je na istorijskom ispitu, da zajednički voljom građana i naroda gradimo, prosperitetnu, demokratsku i ujedinjenu Crnu Goru", poručio je čelnik koalicije Nove srpske demokratije i Pokreta za promene.

Lekić je ukazao i da je Crna Gora "stara država, ali ne i demokratija" i ocenio da ona "tek treba da se izgrađuje".

"Demokratija je na pravom testu posle izbora, kroz kontrolu izabrane vlasti", rekao je Lekić.

Čelnik novoosnovane Pozitivne Crne Gore Darko Parović kaže da su za njegovu partiju ovi izbori posebno važni, jer ta partija po prvi put učestvuje na njima. Nada se da će ta partija, koja bi, sudeći prema anketama, trebalo da osvoji mesta u parlamentu, imati razloga za slavlje.

"Mir, stabilnost i prosperitet su preduslov boljeg života građana i verujem da je i to cilj svih nas. Izbori su veoma važni, jer se na njima odlučuje o sudbini svakog građanina, deteta u Crnoj Gori i budućnosti države", rekao je Pajović i poručio da je zbog toga veoma važno da što veći broj građana iskaže svoju političku volju.

Biračka mesta otvorena su jutros u 7 sati, a 514.000 birača svoje pravo moći će da iskoristi do 20 sati.

Prvi, nezvanični rezultati izbora očekuju se za manje od sat vremena posle zatvaranja birališta, dok bi zvanični preliminarni trebalo da budu poznati u ponedeljak posle podne.

Nezvanične procene rezultata izbora za manje od sat po zatvaranju birališta najavio je tim sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici, a na osnovu uzorka od oko 10.000 birača sa biračkih mesta.

Preliminarne procene rezultata izbora za oko 21 sata najavio je i CEMI, čiji će posmatrači biti prisutni na 90 odsto biračkih mesta u zemlji.

Parlamentarne izbore u Crnoj Gori, sa ograničenim nadzorom, posmatra i misija Kancelarije za demokratiju i ljudska prava OEBS-a.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво