Читај ми!

Kadija tuži izbačene Srbe

Milo Kadija podneo tužbu protiv monahinje SPC i Veselinke Rajković pošto ih je prethodno izbacio iz restorana zato što su Srbi. Turistička inspekcija zatvorila etno-selo jer Kadija pruža usluge smeštaja bez dozvole.

Vlasnik crnogorskog etno-restorana „Kadmi" Milo Kadija predao je policiji na Cetinju krivičnu prijavu protiv jedne monahinje SPC i Veselinke Rajković, koje je izbacio iz restorana zato što su Srbi, pošto su, kako kaže za portal Analitika, "svojim delovanjem ugrozili bezbednost njega, njegove porodice i lokala".

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Kadija je u subotu uveče izbacio iz svog restorana jednu monahinju SPC i gošću Veselinku Rajković i njeno petoro dece.

Rajkovićeva je podgoričkim Vijestima rekla da je sa decom i njihovom verskom učiteljicom, u povratku iz posete manastiru na Prevlaci, svratila u restoran "Kadmi" na Njegušima, ali im je prišao Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

"Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga kazao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko", navela je Rajkovićeva.

Kadija je, prema njenim rečima, potom zatražio da napuste restoran.

Vlasnik restorana je potvrdio Vijestima da je izbacio iz svog restorana monahinju i majku sa petoro dece. On je kazao da je to uradio, jer je crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu u njegovom restoranu.

"Napišite da sam crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod mene", rekao je Kadija Vijestima, nakon čega je, kako se navodi, uputio niz pogrdnih naziva za sveštenike Srpske pravoslavne crkve.

Kasnije je Kadija portalu Analitika ispričao drugu verziju po kojoj je do nesporazuma došlo zbog srpske cicvare i crnogorskog kačamaka.

On kaže da su gosti naručili cicvaru, na šta im je konobarica odgovorila da imaju samo crnogorski kačamak i da bi morali da sačekaju. Monahinja je onda, prema Kadijinim rečima, rekla „kako nemate, kad je ovde sve pola srpsko, pola crnogorsko".

"Kad sam čuo da je to rekla, ja sam ušao i rekao da je sve moje i crnogorsko. One su se na to nasmejale i izašle na vrata".

"Napisali su za mene da mrzim Srbe i da ih zato nisam uslužio. Pa, ja godinama radim sa deset agencija iz Srbije. Kod mene u restoranu imam šest radnica iz Srbije. I konobarica koja je usluživala gošće je iz Kragujevca", naglasio je Kadija.

On je još rekao da je prethodne noći mirno spavao i da mu je savest mirna, ali i da ne zna kako su spavale gošće restorana koje su ga, kako kaže, neopravdano optužile.

Kadija je za Pobjedu rekao da je dobio više pretećih poruka telefonom.

"Poruke su stizale sa raznih strana, iz Beograda, iz Berana. Policija je dolazila, uzeli su telefon da utvrde ko mi je i odakle slao prijeteće poruke", rekao je Kadija.

Krivična prijava protiv Kadije

Nevladina organizacija "Institut socijalne inkluzije" podnela je krivičnu prijavu protiv Mila Kadije. Ta organizacija očekuje preduzimanje službenih radnji i traži da se oceni da li u postupku Kadije ima elemenata krivičnog dela motivisanog netolerancijom ili mržnjom.

Komentarišući incident na Njegušima, ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je za Radio Slobodna Evropa ocenio da „nijedan ružan gest ne može negativno da utiče na crnogorsku turističku ponudu".

"Nažalost, dešavaju se i takvi incidenti. To je pogrešan gest i ne može da pošalje drugačiju poruku od one koja se već decenijama šalje iz Crne Gore, a to je da crnogorska turistička ponuda pripada svima, da je Crna Gora otvorena turistička destinacija, posebno prema državama regiona", istakao je Sekulić.

On je dodao i da događaj baca ružnu senku na crnogorski turizam i izrazio nadu da svi znaju da je to izolovan slučaj i pojedinačni incident.

Postupak Kadije osudio je i Odbor Skupštine Crne Gore za odbranu i bezbednost.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori reagovala je zbog, kako su rekli, "nemilog događaja koji nikome dobra doneti neće, a tim više što se to desilo na Njegušima Svetog Petra Cetinjskog i vladike Rada".

"Tužni smo što postoje ljudi sa tolikom mržnjom, ali se, sa druge strane, nije ni čuditi ovakvim događajima s obzirom na to da iste takve i još gore poruke stižu od samoga vrha vlasti u Crnoj Gori, od predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, koji Pravoslavnu mitropoliju crnogorsko-primorsku naziva Okupatorskom crkvom, a njenog mitropolita Amfilohija naziva okupatorom Cetinjskog manastira i trona Svetog Petra", navodi se u reagovanju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво