Читај ми!

Kamenovan autobus u Skoplju

Nakon 24 časa zatišja, novi incident u Skoplju. Kamenovan autobus javnog gradskog prevoza. Sukobi između Makedonaca i Albanaca predstavljaju male, izolovane incidente, tvrde vlasti. Na sceni bejrutizacija Makedonije, upozorava opozicija.

U Skoplju je kamenovan autobus javnog gradskog prevoza, koji vodi do obližnjeg sela Stajkovci. Incindent se, nakon višednevnog zatišja, dogodio sinoć oko 20 časova.

Kako je saopštio MUP, od polomljenih stakala povređen je jedan policajac koji je zadobio povrede očiju i jedna 31- godišnja devojka sa posekotinom glave, kojima je ukazana lekarska pomoć i pušteni su na kućno lečenje.

U MUP je privedeno troje nasilnika koji su u utorak u autobusu na istoj liniji napali 19 - godišnjeg dečaka.

U Skoplju je danas održan "Marš za mir",  kome se priključio veliki broj javnih ličnosti, muzičara, glumaca, sportista, novinara, od svih etničkih zajednica u zemlji.

Predstavnici makedonske vlade ocenjuju da sukobi između Makedonaca i Albanaca predstavljaju "male, izolovane incidente", koji ne mogu da promene generalnu sliku i ugroze put Makedonije ka EU. Opozicija ove događaje vidi kao dokaz da vlast ne ume da se nosi sa izazovima multietničke demokratije.

Ministarka policije Gordana Jankulovska izjavila je Tanjugu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo izuzetno oštro, uz primenu represivnih mera, tako da su u veoma kratkom periodu razrešeni najteži incidenti, u kojima je bilo i povređenih.

Time je, kako ističe, poslata i jasna poruka da nasilje u Makedoniji neće biti tolerisano, bez obzira na to odakle dolazi i koje su nacionalnosti počinioci ili žrtve.

"Makedonija je zemlja u kojoj međuetnički suživot ima veoma visoku vrednost, to je jedna od temeljnih vrednosti našeg ustavnog uređenja i institucije države će učiniti sve da očuvaju multietničnost i jedinstvo države. Svi oni koji pribegnu nasilju kao metodu za rešavanje nesporazuma će biti najstrože kažnjeni", poručila je ministarka.

Jankulovska je istakla da se poslednjih dana nije dogodio nijedan ozbiljniji incident, već samo nekoliko izolovanih slučajeva.

Vladajuću koaliciju čine VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.

Ahmeti kaže da DUI odgovornost za organizovanje ili iniciranje incidenata nije pripisivala bilo kome, pa nijednoj partiji, makar ona bila i opoziciona, jer takav pristup nikome ne donosi bilo kakvu korist.

"Budućnost Makedonije kao države zavisi od dobrih međuetničkih odnosa. Ono što se događalo poslednjih nedelja su pojedinačni, izolovani incidenti. Zahtevali smo da reakcija vlasti bude energična, da se počinioci oštro kazne i da primena zakona bude jednaka za sve učesnike incidenata, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", rekao je Ahmeti Tanjugu.

Ali Ahmeti je dodao da je jedina platforma koja je Makedoniji potrebna održavanje dobrih međuetničkih odnosa kroz primenu duha Ohridskog sporazuma, kao i nastavak puta ka Evropskoj uniji i NATO savezu, što će građanima doneti mir, stabilnost i sigurnost.

Opozicija: Bejrutizacija Makedonije

Potpredsednik najveće opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Gordan Georgijev smatra da iza nedavnih incidenata ne stoji neka ozbiljna organizacija, već da su oni posledica velikog siromaštva i nezaposlenosti.

Kako je naveo, vlast ocenom da je reč o izolovanim incidentima užasno pojednostavljuje stvari i potcenjuje stanje u Makedoniji, koja je prilično krhka multietnička demokratija.

Incidenti, prema mišljenju Georgijeva, pokazuju da vlast ne ume da uskladi odnose između etničkih zajednica, već samo doliva ulje na vatru svojom nacionalističkom i populističkom politikom.

"Incidenti se događaju svakog dana i bojim se da će na neki način to postati normalno stanje u Makedoniji. Kao da smo se, malo po malo, navikli na to. To se zove bejrutizacija Makedonije", rekao je Georgijev.

Funkcioner Socijaldemokratskog saveza ne očekuje širenje nestabilnosti na region, jer se nada da će makedonsko društvo, uprkos nesposobnosti vlasti, naći način da se izbori s međuetničkim problemima.

"Ako su incidenti samo reakcija isfrustriranih građana, onda to i nije tako teško postići. Ako je, međutim, u pitanju neka veća priča, sa idejom da se destabilizuje zemlja, onda neka nam je sa srećom", zaključio je potpredsednik SDSM.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво