Читај ми!

Danski vojnici o zločinu

Posle 17 godina, tužilaštva Srbije i Hrvatske tragaju za počiniocima masakra nad devetoro nepokretnih srpskih civila u Dvoru na Uni 1995. godine. Istupanje svedoka događaja, danskog vojnika i bivšeg pripadnika Unprofora, baca novo svetlo na taj strašan zločin.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saslušao je u Kopenhagenu prvog svedoka zločina u Dvoru na Uni avgusta 1995. godine kada je ubijeno devet hendikepiranih civila srpske nacionalnosti. Sutra će saslušati još trojicu vojnika i jednog novinara, svedoka zločina.

Istovremeno, dvojicu danskih vojnika danas su saslušali predstavnici Državnog tužilaštva Hrvatske.

Zločin u Dvoru na Uni aktuelizovan je nakon što je prošlog proleća danski vojnik Jan Velendorf, pripadnik "plavih šlemova" UN, priznao u intervjuu za list BT da je 200 danskih vojnika nemo gledalo masakr najmanje devetoro starijih i hendikepiranih Srba koji su se od rata krili u osnovnoj školi i Dvoru.

Velendorf je tada rekao da su zločin počinili ljudi u maskirnim uniformama.

Major Poul Borhum neposredno posle zločina došao je u Dvor, gde je video tragove zločina. Smatra da je komandant Kold, koji je i dalje aktivan u danskoj vojsci, kriv, zato što nije dozvolio vojnicima da pucaju.

Kaže da potpuno razume vojnika Jana Velendorfa koji je prvi progovorio o ovoj tragediji.

"Jan je stajao gore, sve je gledao i nije mu bilo dozvoljeno da puca. Vojnici su bili ljuti zbog ubijanja i zbog toga što ništa nisu mogli da preduzmu. Da sam ja te nedelje bio tamo, otvorio bih vatru", kaže major Borhum, bivši komandant Garnizona u Dvoru na Uni.

Kao odgovorne za zločin u Dvoru pojedini mediji pominjali su snage Hrvatskog veća odbrane i Peti korpus Atifa Dudakovića. U hrvatskim medijima 1995. godine Srbi su optuživani za pokolj nad svojim sunarodnicima.

Srpski i hrvatski tužioci sada će zajedničkom istragom pokušati da utvrde istinu i otkriju počinioce tog ratnog zločina.

Vladimir Vukčević kaže da je današnje saslušanje vojnika veoma važno i da će dosta doprineti rasvetljavanju zločina u Dvoru na Uni. "To je garancija da ovaj zločin neće ostati neistražen", rekao je Vukčević.

Hrvatski tužioci vojnike ispituju zajedno sa srpskim kolegama, jer se zločin, kako su naveli iz hrvatskog tužilaštva, dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i pripadnika srpskih jedinica.

"Iskazi pripadnika Danskog bataljona su važni budući da ti svedoci kao neposredni očevici zločina mogu imati korisna saznanja o mogućim počiniocima", saopštilo je hrvatsko tužilaštvo.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво