"Oluja" pred američkim sudom

Federalni sud u Čikagu proglasio se nadležnim za tužbu doseljenih Srba, prognanih i izbeglih iz Hrvatske, protiv Agencije penzionisanih američkih generala, koja je pomagala hrvatskim snagama u operaciji "Oluja", rekao predsednik "Veritasa" Savo Štrbac.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac izjavio je da se Federalni sud u Čikagu proglasio  nadležnim za tužbu doseljenih Srba, prognanih i izbeglih iz Hrvatske, protiv Agencije penzionisanih američkih generala - MPRI (Military Professional Resources Incorporated).

"U ime grupe Krajišnika, građana SAD, tužbu su u avgustu prošle godine podnele dve advokatske kancelarije, a na predmetu radi više od 80 advokata", rekao je Štrbac u intervjuu Tanjugu.

Tužba je, kaže Štrbac, podneta na inicijativu Srba okupljenih u organizacijama "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor".

Štrbac je podsetio da su MPRI osnovali penzionisani generali američke armije, za koju poznavaoci tamošnjih prilika tvrde da je "produžena ruka američke administracije", za koju obavlja prljave poslove, a koje, inače, ne bi mogla legalno da radi.

Prognani Srbi iz Hrvatske optužili su MPRI za učešće u genocidu i progone 200.000 Srba iz Republike Srpske Krajine u operaciji hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine.

Pritom su, kao dokaz, priložili ugovor o saradnji koji je MPRI zaključila sa vladom Hrvatske, rekao je Štrbac i dodao da je taj ugovor potpisao pokojni hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak.

Po tom ugovoru, MPRI je pružala usluge hrvatskoj vojsci, rekao je Štrbac, a prema dokazima koji su izbili na videlo tokom suđenja hrvatskim generalima u Haškom tribunalu, radi se o obučavanju i osposobljavanju hrvatske vojske, prevashodno oficirskog kadra.

"Pored toga, MPRI je naoružavala hrvatsku vojsku sa sofisticiranijim oružjem, kao što su bespilotne letelice i pomagala im, ako ne i u celosti planirala akciju 'Oluja'", navodi Savo Štrbac.

Prognani Srbi ovom tužbom traže odštetu od 10,4 milijarde američkih dolara, rekao je Štrbac, istakavši da njihov prvenstveni cilj nije novac, već istina o stradanju Srba u Hrvatskoj.

Prema izvedenoj računici svaki od 200.000 prognanika trebalo da dobije u proseku po 25.000 evra, plus pet odsto kamate od trenutka podnošenja tužbe.

Federalni sud u Čikagu proglasio se nadležnim po ovoj tužbi 22. avgusta, a obrazloženje odluke, na 21 stranici, potpisao je sudija Ruben Kastiljo.

Prema tom obrazloženju, sud smatra da tužba ima i dubinu i ozbiljnost, a pored toga, tužena agencija MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Ilinois i okolnim mestima u kojima žive Srbi, koji su podigli tužbu i u mogućnosti su da redovno dolaze na suđenja.

Donoseći ovu odluku, sud je pozvao obe strane da postignu vansudsku nagodbu.

"Do prvog ročišta, koje je zakazano za kraj septembra, obe strane treba da se izjasne i predlože koje dokaze treba izvesti, što će odrediti dalji tok procesa", objasnio je Štrbac.

Ukoliko ne dođe do nagodbe, što je moguće, biće to složen i dug proces, ali sa veoma dobrim izgledima da se reši u korist Krajišnika, zaključio je predsednik "Veritasa".

broj komentara 29 pošalji komentar
(nedelja, 04. sep 2011, 21:14) - Serbon [neregistrovani]

Tuzba na pravom mestu

Pa tuzeni su na pravom mestu. Pred jedinim Bogom kojem veruju. A to je NOVAC. Pravda i pravo im ne vrede nista ako nisu udareni po dzepu. Tek tada shvataju da su pogresili.

(nedelja, 04. sep 2011, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

nato

sta se ne zalite u rusiju nego ste otisli u USA da se zaliti oni koji su vas bombardovali?

(nedelja, 04. sep 2011, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

odg.Oluja

A je li bilo legitimno izbaciti Srbe iz ustava i ukinuti im konstitutivnost?Sto hrvati o tome cute?

(nedelja, 04. sep 2011, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Dragi Krajisnici....

Dragi Krajisnici, nemojte dzaba da se zaludjujete i ocekujete iz "belog sveta" bilo sta u vasu korist - jos nije sazrelo vreme za rehabilitaciju Srba bilo gde da su ziveli i da i dalje zive.

(nedelja, 04. sep 2011, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na he he

Naravno da su materialni gubici manje bitni u odnosu na ljudske zrtve. Dramaticni zivotni dogadjaji ostavljaju i vrlo cesto traumatcne posledece. Povodom toga, pomislite samo da napustiti, ostaviti svoje mukotrpno steceno ognjiste je teze od bilo koje novcane naknade.

(nedelja, 04. sep 2011, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

re : Sud

Možda bi im trebalo suditi i u Hagu ali ti umirovljeni generali su američk državljanini kao i Srbi iz Čigaga i stoga je normalno da je optužnica prihvaćena i da im se sudi i u Čikagu.

(nedelja, 04. sep 2011, 10:13) - Savo [neregistrovani]

Za uspjeh

Covjek mora da je OOOOGROMAN optimista kad je pokrenuo takav proces i to u Americi.Zelim vam svu srecu svijeta i vasione da u tome uspijete.

(nedelja, 04. sep 2011, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Суд

Какав то суд спомињете, зар то нетреба да се суди у ХАГ ? А да то су само празне приче за народ

(nedelja, 04. sep 2011, 08:25) - Bački agronom [neregistrovani]

Čikago

Dobro je da je sud u Čikagu?

(nedelja, 04. sep 2011, 07:53) - Vukovar Vukovar [neregistrovani]

Merecpovci proljece 1991...

likvidiranje Srba u Vukovaru, mucenja u veslaskom klubu kod Tri Vrske (ko je Vukovarac zna o cemu pricam), u podrumu muzeja, bacanje ubjenih hrvatskih drzavljana srpske nacionalnosti u Dunav, likvidacija jedinog mirotvorca u istocnoj Slavoniji Jopsipa Reihl Kira, ispaljivanje granata na Borovo Selo Susak-Glavas i onaj treci HDZ-ovac...Sve ovo prije pocetka oruzanog sukoba u Istocnoj Slavoniji... I Beograd i Zagreb su htele i inicirali rat, tj. Milosevic i Tudjman, pa ot ome postoji podosta istarzivanja od strane akademika. Samo treba otvoriti oci i poceti proucavati i imati snage prihvatiti istinu.