Popović bez državljanstva

Lideru crnogorske Narodne stranke Predragu Popoviću oduzeto crnogorsko državljanstvo i sva lična dokumenta, jer ima državljanstvo Srbije. Reč je o obračunu sa srpskim narodom kom pripadam, odnosno otvorenom pritisku pred popis, rekao je Popović. Odluka doneta u skladu sa zakonom, odgovara MUP.

Predragu Popoviću, predsedniku crnogorske Narodne stranke uručeno je rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave o oduzimanju crnogorskog državljanstva, nakon čega su mu oduzeta sva lična dokumenta.

Popoviću su u Područnoj jedinici MUP-a u Podgorici oduzeti crnogorski pasoš, lična karta, vozačka i saobraćajna dozvola.

Lider Narodne stranke rekao je da je reč o političkom progonu i pritisku na Srbe u Crnoj Gori, uoči popisa stanovništva.

"Danas sam lišen svih građanskih prava u mojoj matičnoj državi Crnoj Gori. Radi se o političkom progonu i pritisku uoči popisa", rekao je Popović novinarima ispred jedinice MUP-a, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

Naveo je da je 18. marta, prilikom davanja izjave u MUP-u, obavešten da će rešenje o oduzimanju državljanstva moći da podigne 19. septembra, dakle nakon šest meseci, da bih potom dobio poziv da to učini odmah.

"To je nepobitan dokaz da se ovde radi o političkom progonu, obračunu sa srpskim narodom kom pripadam, odnosno otvorenom pritisku pred popis", kazao je Popović.

Lider Narodne stranke smatra da u prilog toj tvrdnji ide i činjenica da mu je rešenje o oduzimanju državljanstva uručeno u prostoriji u kojoj se na zidu nalazi slika mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila-Miraša Dedeića.

Popović najavio žalbu

Predsednik Narodne stranke naveo je da iza političkog pritiska na Srbe uoči popisa stoji onaj deo crnogorskog režima koji personifikuje Socijaldemokratska partija, čiji je lider predsednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Popović je najavio da će se obratiti Upravnom sudu, ali i ukazao da žalba ne odlaže izvršenje rešenja o oduzimanju državljanstva.

"Obratiću se sudovima Crne Gore, ali bez velike iluzije kakve će njihove odluke biti. Ipak, iskoristiću sve sudske instance, kako bih stekao pravo da se obratim Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je predsedniku Narodne stranke.

Popović je najavio da će Narodna stranka uskoro započeti i akciju prikupljanja potpisa za promenu Zakona o državljanstvu.

"NS nastavlja svoju misiju i nikakvi pritisci neće nas omesti. Uvereni smo u ispravnost onoga što radimo, a to je da ćemo odbraniti Crnu Goru i svoja prava", rekao je on.

MUP je doneo rešenje o gubitku crnogorskog državljanstva za Popovića, nakon što je lider NS-a, 18. oktobra 2007, obavestio ministra unutrašnjih poslova i javne uprave da je dobrovoljno stekao državljanstvo Srbije.

"Kako Crna Gora nije sklopila sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, MUP je postupio po Zakonu o državljanstvu i doneo zakonito rešenje o gubitku crnogorskog državljanstva za Predraga Popovića", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво