Zahtev za Purdino oslobađanje

Josip Muselimović, advokat Tihomira Purde, koji je na osnovu poternice Srbije 5. januara uhapšen u BiH, podneo je zahtev za puštanje njegovog klijenta iz ekstradicionog pritvora.

Branilac Tihomira Purde, mostarski advokat Josip Muselimović, podneo je danas zahtev za Purdino oslobađanje iz ekstradicionog pritvora, u koji je smešten posle hapšenja 5. januara, u Orašju u Bosni i Hercegovini, na osnovu poternice iz Srbije.

Zahtev je podnet na osnovu rezultata razgovora koji su juče u Zagrebu vodili ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, preneli su hrvatski elektronski mediji.

"Dve strane su postigle dogovor da Srbija Purdin slučaj prepusti hrvatskom sudstvu radi mogućeg procesuiranja", rekao je Muselimović i dodao da je jasno da  Srbija kao država tražitelj nema više razloga da traži izručenje.

Sud BiH nije komentarisao zahtev da Purda, koji je osumnjičen za ratni zločin u Vukovaru, 1991. godine, bude pušten na slobodu. Purda se nalazi u pritvoru u Zenici, gde je smešten posle hapšenja na graničnom prelazu Orašje pri uslasku u BiH.

Sud BiH tada je informisao vlasti Srbije o Purdinom privođenju i odredio pritvor od 18 dana, što je ujedno rok ostavljen Srbiji za dostavljanje zahteva za izručenje i potrebne dokumentacije.

Srbija je još 2007. raspisala poternicu za Purdom, ali i još dva hrvatska vojnika, Petra Janjića i Danka Maslova, zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i dva ubili, dok je treći umro u bolnici. MUP Hrvatske je sve vreme imao tu poternicu, ali nije reagovao.

Pošto dostavi na razmatranje hrvatskom tužilaštvu kopije spisa predmeta u slučaju Purde, srpsko tužilaštvo za ratne zločine će, kako je juče saopšteno, zahtevati da osim Purde budu procesuirani i Janjić i Maslov, koje Srbija, takođe, sumnjiči da su, zajedno sa Purdom počinili ratni zločin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво