Sindikat vojske podržao štrajk

Štrajk zaposlenih u Sloveniji podržao i sindikat vojske. Radnici zahtevaju ublažavanje velikih razlika u primanjima zaposlenih. U toku razgovor predstavnika sindikata i Vlade.

Zbog vladine odluke o zamrzavanju plata za oko 180.000 zaposlenih, već drugi dan, štrajkovi parališu Sloveniju. Sindikat vojnika Slovenije podržao je štrajk javnog sektora u celini, prenosi Internet portal Radio-televizije Slovenije.

Predstavnici sindikata javnog sektora u Sloveniji, počeli su razgovor sa predstavnicima Vlade.

Predstavnica vlade Helena Kamnar rekla je, uoči današnjeg dijaloga, da je sada moguće pregovarati samo o ukidanju nesrazmera u zaradama u javnom sektoru, što sindikati štrajkača ne prihvataju.

Zaposleni u javnom sektoru stupili su štrajk u ponedeljak, zahtevajući od Vlade isplatu preostale dve četvrtine novca za otklanjanje nesrazmera u platama.

Obim rada smanjen je u Radio-televiziji Slovenije, a štrajkuju carinici, policajci, zaposleni u administraciji, zdravstvenim i socijalnim službama i vatrogasci.

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji najviše osećaju putnici na graničnim prelazima sa Hrvatskom, jer na prelazak granice, zbog usporenog rada policije i carinika, čekaju po nekoliko sati.

Od osamostaljenja Slovenije, 1991. godine, to je najveći štrajk radnika javnog sektora. Najvažniji zahtev štrajkača jeste isplata preostale dve četvrtine novca za otklanjanje nesrazmera u platama.

Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je u ponedeljak da će biti nastavljen dijalog sa sindikatima javnog sektora, ali je napomenuo da prostora za povećanje plata nema, jer bi to ugrozilo ekonomski oporavak zemlje.

Prvog dana štrajka, sindikati su ocenili da u njemu učestvuje oko 80.000 javnih službenika, a Vlada ocenjuje da u štrajku učestvuje oko 27.000. ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво