Osude Mesićeve posete Kosovu i u Hrvatskoj

Skoro sve političke stranke u Hrvatskoj i predstavnici Srba osudili su posetu predsednika Stjepana Mesića Kosovu i pomilovanje Siniše Rimca, osuđenog zbog ubistava srpskih civila.

Pojedini hrvatski političari i analitičari smatraju da je hrvatski predsednik Stjepan Mesić neoprezno postupio kad je juče posetio Kosovo, ujedno osuđujući potez odlazećeg šefa države zbog toga što je pomilovao ubicu srpske porodice Zec.

Potpredsednik vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang smatra da su i Mesićeva poseta Kosovu na kraju mandata i pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca suvišni.

"Hrvatska je svoj stav prema Kosovu izrazila priznanjem nezavisnosti i sad nije bilo potrebe da se dodatno narušavaju odnosi u regionu. Što se tiče pomilovanja, nema mesta pomilovanju počiniocu ratnog zločina", izjavio je Hebrang.

I politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Mesić neoprezno postupio i da mu nije jasno kako se niko u Mesićevom timu nije dosetio da će to u Srbiji biti shvaćeno kao provokacija.

Da kombinacija pomilovanja Rimca i posete Kosovu nije dobra za hrvatske odnose sa Srbijom, smatra i Tonino Picula iz Socijaldemokratske partije (SDP), rekavši da ne zna šta je Mesića navelo da pomiluje ubicu deteta.

"S druge strane, činjenica je da je Mesić mnogo napravio u razvoju međunarodnih odnosa, posebno u regionu. Njegova poseta Kosovu, na kraju mandata, ne pomaže odnosima sa Srbijom, pa se čini da su odnosi Zagreba i Beograda bili puno perspektivniji pre nekoliko godina", izjavio je Picula za "Jutarnji list".

SNV: Mesić pogrešio oko termina odlaska na Kosovo

Saborski poslanik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je da je Mesić pogrešio i oko termina odlaska na Kosovo i u pogledu pomilovanja Siniše Rimca.

Pupovac smatra da je mandat trebao krunisati otvaranjem nove stranice u hrvatsko-srpskim odnosima, ali da se odlučio na drugačiji put.

Neprimereno je da Mesić koristi poslednje dane mandata za ostvarenje sopstvenih ambicija, rekao je predsednik Hrvatske socijalno liberalne stranke Darinko Kosor.

"Mesić nikad nije krio da želi biti posrednik u zemljama regiona, od Kosova, BiH, preko Makedonije i Albanije, ali je sporno da koristi položaj predsednika za ostvarenje svojih budućih ambicija", smatra Kosor.

Bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac smatra da je Mesić trebao ići na Kosovo, rekavši da Hrvatska u tom pogledu ne sme povlađivati Srbiji.

Rekavši da Srbija poručuje da Hrvatska ne dira Kosovo, a da se onda neće petljati u BiH, Banac smatra da ne može biti nikakvog popuštanja i da je to Mesić dobro procenio.

Hrvatski mediji preneli su izveštaje o boravku Mesića u Prištini, ali i reagovanja Borisa Tadića na Mesićevo pomilovanje ubice srpskih civila, među kojima i 12-godišnje Aleksandre Zec koja je zajedno s roditeljima ubijena u decembru 1991. u Zagrebu.

Iako je priznao taj zločin, Rimcu nije suđeno za njega jer je u postupku kršena procedura, odnosno priznanje je dao - bez prisustva advokata!

Na osam godina zatvora Rimac je osuđen zbog likvidacija srpskih civila u Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji, ali je Mesić tu kaznu umanjio za godinu dana.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво