Nova optužnica za terorizam u BiH

Jedan od lidera Vehabija u BiH, Rijad Rustempašić optužen za terorizam. Njegova grupa, navodno, planirala bombaške napade na klatedralu u Sarajevu, franjevački samostan u Fojnici i snage NATO.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Rijad Rustempašić i drugi, koja optužene Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića tereti za krivična dela terorizma, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i neovlašćenog prometa oružjem i vojnom opremom.

U optužnici se navodi da je optuženi Rijad Rustempašić organizovao grupu ljudi čiji članovi su postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil.

Grupa je nabavljala i posedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namene podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, videosnimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena delovanja.

Nameravali da izvrše bombaške napade na katedralu u Sarajevu i franjevački samostan u Fojnici, a postoji sumnja da su nameravali da pripreme napade na snage NATO u BiH i Oružane snage BiH koje treba da idu u Avganistan.

Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju pretnju sigurnosti BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu, saopšteno je iz Suda BiH.

Rijad Rustempašić važi za jednog od najozloglašenijih radikalnih muslimana u BiH i u više je puta bio pod istragom Federalnog MUP-a, zbog sumnje za napade na hrvatske izbeglice  u srednjoj Bosni i podmetanje eksplozivnih naprava.

"El mudžahid", Jordan, "Maksimus"... 

Rustempašić je, prema profilu koji su načinili stručnjaci za borbu protiv terorizma, tokom rata u Bosni bio pripadnik jedinice "El mudžahid", gde je završio kurs za pravljenje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Odmah posle rata, odnosno 1996. godine, bio je jedan od ključnih sumljivaca za miniranje katoličke crkve u selu Humci kod Bugojna, kao i za brojne napade na lokalne Hrvate. Posle toga, proveo je izvesno vreme u Saudijskoj Arabiji i Jordanu, a 2000. godine pokušao je, doduše neuspešno, da se pridruži radikalnim islamistima u Čečeniji.

Sfor ga, je 2004. godine, uhapsio jer je u njegovoj kući pronađeno oko pet kilograma eksploziva, zbog čega ga je sud u Bugojnu osudio na pet meseci uslovno, mada se u pratećoj dokumentaciji SFOR-a navodi da postoji ozbiljna sumnja da je želeo da eksploziv upotrebi u terorističkoj akciji.

Edis Veljić se, takođe, pominje u dokumentima zapadnih obaveštajnih službi, jer je, pre nekoliko godina, navodno, izvesno vreme proveo u Čečeniji.

Najozbiljnija istraga protiv Rustempašića vođena je tokom "operacije Maksimus" krajem 2005. godine, posle koje su zbog terorizma osuđeni Švđanin bosanskog poreka Mirsad Bektašević, Turčin Abdulkadir Češur i Bajro Ikanović, kkod kojih su pronađena dva prsluka za samoubilačke akcije i gomila ostalog materijala.

Oni su planirali da napadnu američku u britansku ambasadu u Sarajevu, kako bi izvršili pritisak na vlade tih država da povuku trupa iz Avganistana. Njih trojica su, takođe, planirali i napade u zapadnoj Evropi, pri čemu je glavnu ulogu u celoj operaciji preuzeo Bektašević, koji je pod imenom "Maksimus" preko interneta regrutovao džihadiste po Britaniji, zapadnoj Evropi i Kanadi.

Prema dokumentaciji prikupljenoj za suđenje, Bektašević je, pre hapšenja, bio najmanje dva meseca u kontaktu sa Rustempašićem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво