RS, više osoba uhapšeno u vezi sa "Bobar bankom"

U opsežnoj policijskoj akciji u Republici Srpskoj jutros je uhapšeno više osoba. Akciju je izvela Agencija za istrage i zaštitu u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, a po nalogu Tužilaštva. Do akcije je došlo nakon višemesečne detaljne istrage krivičnih dela i nezakonitosti u vezi sa "Bobar bankom", preneli su mediji u BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), u okviru operativne akcije koja se od jutros sprovodi na području Bijeljine, Banjaluke i Zvornika, uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizovani kriminal, prenose Nezavisne novine.

Uhapšene su Direktorka Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac i direktorka Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Snežana Vujinić.

Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, zloupotrebu ovlašćenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog dela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, saopšteno je iz Sipe.

Pripadnici Sipe pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banjaluke s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Sipe radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputstvima postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Posle smrti vlasnika banke Gavrila Bobara krajem septembra prošle godine, "Bobar banka" je likvidirana zbog prezaduženosti i nelikvidnosti, a bez posla je ostalo 206 radnika.

U banci je ostalo zarobljeno oko 130 miliona evra, od čega je čak 45 miliona depozita građana.

Nešto ranije, po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, pripadnici Sipe ušli su i u prostorije Agencije za bankarstvo u Banjaluci i zgradu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. 

Tužilaštvo BiH: Šteta kreditnom rejtingu BiH 

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno je da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH lišili slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili "Bobar banku" i bankarski sektor za oko 123 miliona konvertibilnih maraka i na taj način naneli štetu bankarskom sistemu u finansijskom statusu BiH.

U ranim jutarnjim časovima, realizovana je akcija kodnog naziva "Lavina" prema nalogu Tužilaštva BiH, u kojoj učestvuje više desetina policijskih službenika Sipe uz podršku MUP-a Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Akcije Tužilaštva BiH i Sipe rezultat je višemesečne detaljne istrage krivičnih dela i nezakonitosti vezanih za "Bobar banku", niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor, prenose Nezavisne novine.

Uporedo sa hapšenjima vrše se i pretresi osumnjičenih.

Ta lica su osumnjičena da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinila niz nezakonitosti u poslovanju "Bobar banke", prvenstveno u dodeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama Republike Srpske.

Oni su na taj način naneli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM, a taj iznos dostiže više od 10 odsto budžeta svih institucija BiH, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара