Crna Gora, uhapšeni pa pušteni članovi japanske sekte

Crnogorska policija privela je na informativni razgovor oko 60 državljana Rusije i Japana, preneli su podgorički mediji. Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", uhapšeni pripadaju sekti "Aum šinrikjo" koja je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povređeno oko 1.000 osoba.

Kod stranaca je pronađen veći broj različitih elektronskih uređaja, od mobilnih telefona do USB memorija. Utvrđeno je da nemaju boravišne dozvole, ali i da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine, prenose Vijesti.

Policija se sinoć nije oglašavala tim povodom.

Vijesti tvrde da su policajci prvu grupu uhapsili u podgoričkom hotelu "Ramada", nakon čega su se zaputili u danilovgradski "Perjanik".

"Policajci su opkolili hotel, bilo je pravo opsadno stanje. A onda su upali u objekat", rekao je očevidac događaja iz Danilovgrada. Akciju je izvela Posebna jedinica policije.

Nakon hapšenja, forenzičari su izuzeli brojne tehničke uređaje koje su koristili osumnjičeni i upućeni su na veštačenje.

Dok su inspektori rano ujutru obrađivali prvu grupu u "Ramadi", kod jednog je pronađen ključ sa logom "Perjanika", nakon čega se Posebna jedinica uputila tamo i hotel opkolila već oko šest sati.

"Perjanik" tada, prema pouzdanim informacijama, nije radio, već su uhapšeni objekat zakupili preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

"Od 16. marta su u hotelu, koji su zakupili bez personala na 10 dana", rekao je Vijestima jedan od izvora.

Iz službe obezbjeđenja hotela "Ramada" juče nisu hteli da razgovaraju o hapšenju svojih gostiju. Prema saznanjima Vijesti, akcijom su rukovodili agenti Agencije za nacionalnu bezbednost.

Njih su partnerske službe iz inostranstva obavestile da su članovi sekte "Aum šinrikjo" (Vrhovna istina sudnjeg dana) u Crnoj Gori. Mediji su ranije objavili da je ta sekta, kada je bila na vrhuncu popularnosti imala blizu 10.000 sledbenika i da je 2000. godine preimenovana u "Alef". Pod nadzorom su obaveštajnih agencija. 

Krajem 2011. godine  Vrhovni sud Japana potvrdio je smrtnu kaznu pripadniku te sekte zbog napada otrovnim gasom sarinom sredinom 1990-ih godina u Tokiju i Macumotou. 

Tada je i završen šesnaestogodišnji sudski proces protiv 189 optuženih. Na smrt je osuđeno trinaestoro, među kojima i osnivač i vođa sekte Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво