Migranti blokirali granični prelaz Evzoni ka Makedoniji

Migranti koji se nalaze na graničnom prelazu Evzoni sa grčke strane granice skandiraju tražeći da se otvori granica i da budu pušteni da preko Makedonije nastave put ka zemljama Evropske unije, navodi makedonska televizija "Telma".

Izbleglice koje blokiraju granični prelaz dolaze iz kampa Idomeni. Oni su doveli i decu koju su stavili ispred policijskih štitova.

Pored toga, oko 150 migranta je blokiralo jednu traku auto-puta i nadvožnjaka kod obližnjeg grada Polikastro ogranizujući demonstracije ispred malog hotela u kome se uglavnom nalaze radnici dobrotvornih organizacija, prenosi AP.

Neki od njih ipak smatraju da protesti nemaju smisla.

"Mislim da je ovo pogrešno, moramo da uđemo u program relokacije, to je jedino rešenje", rekao je AP-u Bajan el Asaf, dvadesetjednogodišnji Sirijac iz Homsa koji se nalazi u Idomeniju sa roditeljima, sestrom i bratom i nada se da će stići u Nemačku ili Holandiju.

Uslovi u izbegličkom kampu u Idomeniju stalno se pogoršavaju posle višednevne kiše koja je teren pretvorila u blatište, a u utorak se jedan mladi Sirijac zapalio u znak protesta zbog neizdržive situacije.

Izbeglice u Idomeniju uglavnom ne znaju koje su im opcije.

"Otišao sam iz Sirije da idem u Nemačku, ne da budemo ovde", rekao je jedan od njih koji kaže da se ne slaže sa protestima, ali da su okolnosti navele ljude da demonstriraju.

Izbeglice su danas počele da se okupljaju na delu autoputa od Soluna prema granici.

Oko 50.000 izbeglica trenutno je blokirano u Grčkoj zbog zatvaranja balkanske rute koju su migranti koristili na putu ka zapadnoj Evropi.

Manji protesti su izbili i u tri kampa na tri grčka ostrva, gde uhapšeni migranti i izbeglice čekaju da budu vraćeni u Tursku.

Od nedelje, kada je stupio na snagu sporazum između Turske i EU, vlasti u Grčkoj hapse sve izbeglice i migrante koji stižu u njihovu zemlju, ali još se ne zna kada će početi deportacija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво