Hrvatska, istraga o remontu i nabavci "migova"

Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) potvrdila je da u saradnji s vojnom i civilnom policijom sprovodi kriminalističku istragu povodom remonta i nabavke borbenih aviona "mig 21".

"O rezultatima, odnosno o odluci državnog tužioca, javnost će biti pravovremeno obaveštena", saopštio je USKOK na svojoj internet stranici.

Sumnja se da je Hrvatska oštećena za višemilionske iznose, tokom remonta migova u Ukrajini, koji je delom obavljen ili nije uopšte.

Posle remonta u Ukrajini, 12 migova u Hrvatsku je vraćeno u još gorem stanju - sumnja se da su im ugrađivani stari rezervni delovi i lažirani serijski brojevi. Da bi se to prikrilo, navodno je lažirana sva dokumentacija. Tadašnji ministar odbrane, međutim negira navode.

"Uputili smo sve dokumente koje su nam bile na raspolaganju i dali tužilaštvu da vidi da li je tu bilo nezakonitosti", kaže Ante Kotromanović.

Bilo je onih koji su, tvrde, odmah sumnjali u posao sa Ukrajincima.

"Što se pokazalo prilikom prvog probijenog roka i ja sam prvi put tada reagovao i tražio da se raskine taj ugovor i da se prihvati ili drugi ili treći - bili su i Izraelci u igri, međutim, iz ministarstva su tražili strpljenje", tvrdi bivši zapovednik hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Josip Štimac.

Tadašnje strpljenje ministarstva dovelo je do današnjeg stanja. Hrvatska vojska ima samo tri ispravna borbena aviona.

"Razgovaramo o tome, pratimo stanje i čekamo rezultate istrage, ali moram reći da sam zabrinuta zbog onoga što čujem", kaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Dok traje istraga i čekaju se odgovori, ministarstvo odbrane uverava da je, i sa preostalim resursima, hrvatsko nebo sigurno.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво