Generalu Đukiću određen istražni zatvor

Splitski Županijski sud odredio je penzionisanom generalu bivše JNA Borislavu Đukiću istražni zatvor zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilima u ratu devedesetih godina.

Đukić se od sinoć nalazi u splitskom zatvoru, nakon što ga je Crna Gora isporučila Hrvatskoj, a danas je saslušan kod istražnog sudije.

Dobio je i branioca po službenoj dužnosti, advokata Nenada Čovića, ali je potrebno videti da li se advokat slaže sa izborom, javili su hrvatski mediji.

Crna Gora izručila je juče Hrvatskoj srpskog generala u penziji, državljanina Srbije Borislava Đukića, iz ekstradicionog pritvora u Spužu kod Podgorice, na osnovu optužnice iz 1995. kojom je za rušenje brane na Peruči optužen zajedno s generalom bivše JNA i komandantom 9. kninskog korpusa Ratkom Mladićem, komandantom tzv. Srpske vojske Krajine Milom Novakovićem i tadašnjim komandantom pograničnih jedinica tzv. krajinske milicije Milanom Koricom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mladić i Novaković optuženi su da su 28. januara 1993. izdali nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane na Peruči. Navodno je postavljeno oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, ali hitnom intervencijom radnika HEP-a sprečeno je rušenje brane i potpuno potapanje i dovođenje u opasnost više od 50.000 meštana Sinja, Trilja i Omiša.

Istraga protiv njih otvorena je još 1993, a optužnica je podignuta krajem 1995, te je za vođenje sudskog postupka nadležnim proglašen Županijski sud u Splitu.

Generala Đukića je 18. jula 2015. godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog veka.

Crna Gora je prethodno odbila molbu Srbije, koja je zatražila da njoj bude izručen general Đukić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 09. mar 2016, 23:27)
Aleksa [neregistrovani]

uh

Na ovako nesto je suvisno davati komentar.

(sreda, 09. mar 2016, 16:14)
anonymous [neregistrovani]

Hmm...,sta reci sem...

Bravo "braco crnogorci", jos jedan "podvig" u vasoj novijoj istoriji!!!