Читај ми!

Džihadisti iz BiH spremni na zatvor kako bi se vratili u zemlju

Državljani Bosne i Hercegovine koji su se borili na ratištima u Siriji i Iraku, kontaktiraju bezbednosne agencije i spremni su na odlazak u zatvor kako bi se vratili u BiH.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, određen broj državljana BiH koji se nalazi na području Sirije i Iraka, zbog teških uslova boravka, kontaktira sigurnosne agencije sa namerom da se vrate u BiH i sporazumno priznaju i izdržavaju kazne.

Takođe, u saopštenju se dodaje da sve više porodica državljana BiH, koji su na stranim ratištima, traži saradnju sa pravosuđem i njihov povratak u BiH.

"U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za sprovođenje zakona u BiH i inostranstvu, sve veći broj državljana i članova porodica prijavljuje nezakonitosti u vezi sa odlaskom i boravkom državljana, koji su na stranim ratištima", naglasilo je tužilaštvo.

Međutim, nije precizirano koliko džihadista želi da se vrati u BiH, koja je 2014. godine usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za džihadiste i njihove regrute u trajanju do 20 godina.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je do sada 20 osoba optuženo za regrutovanje ili pridruživanje stranim paravojnim grupama, preneo je AFP.

U saopštenju Tužilaštva BiH ističe se da je jedan od optuženih Emin Hodžić, koji je rođen 1992. godine, priznao da je boravio u strukturama Islamske države i da je time pristao da mu se izrekne zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koju će izdržavati u BiH.

"Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlučuju na ove korake, reskirajući vlastitu sigurnost kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja", zaključuje se u saopštenju.

Na strani ID bori se 130 državljana BiH

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da se na strani Islamske države bori 130 državljana Bosne i Hercegovine.

"Trenutno na području Sirije i Iraka na strani ID ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo, a oko 50 se vratilo u BiH sa stranih ratišta", rekao je Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a.

Naveo je da na području BiH postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte u učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani ID, zbog čega država preduzima dodatne mere kako bi sprečile te pojave, prenosi Hina.

U razgovoru s delegacijom NATO-a, ministar Mektić je ocenio da veliki problem povezan sa delima terorizma predstavlja postojanje velikog broja zaostalog naoružanja iz rata, zbog čega je najavio uspostavljanje mreže regionalnih tužiteljskih istražnih timova, budući da krijumčari oružja deluju na teritoriji više zemalja. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво