Читај ми!

Bivši hrvatski specijalci oslobođeni za zločin nad Srbima

U ponovljenom postupku bivši pripadnici hrvatske policijske antiterorističke jedinice Lučko, Frano Drljo i Božo Krajina, nepravosnažno su oslobođeni za zločin u Gruborima 1995. zbog, kako se tvrdi, nedostatka dokaza.

Njih dvojica su od početka poricali krivicu, a u novom postupku ostali su pri svojim ranijim odbranama u kojoj je Drljo, između ostalog, rekao da ga zločin opisan u optužnici zgrožava kao "oficira, vernika i čoveka".

Na kraju prvog suđenja u junu 2014. godine, Drljo i Krajina su nepravosnažno oslobođeni zbog nedostatka dokaza, ali je Vrhovni sud krajem prošle godine prihvatio žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Tužilaštvo Drlju tereti za neposredan zločina nad šestoro civila i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za komandnu odgovornost.

Na ponovljenom, kao i na prvom suđenju, ispitan je niz bivših specijalaca i njihovih zapovednika od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije preduzeo ništa kako bi sprečio zločin i kaznio počinioce, do ratnog zapovednika cele specijalne policije Mladena Markača.

Sačić je naveo da ga za Grubore niko nije pitao sve do 2001. godine iako je, kako je rekao, pripremio pismene izjavaesvih terenskih zapovednika.

Svedoci su govorili i o mogućim manipulacijama s izveštajima, a bivši zapovednik jedinice Josip Čelić u oba postupka je rekao da je prvi izveštaj pisao prema onome što su mu prijavili zapovednici grupa na terenu, drugi po Sačićevom diktatu, a treći po povratku u bazu u Lučkom.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska "voza slobode" kojim je državni vrh posle operacije "Oluja" išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti, ali je on u aprilu 2011. godine pronađen obešen u šumi pored Otišića.

Iako je policija izvestila da je reč o samoubistvu, Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je u januaru obustavilo istragu u tom slučaju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара