Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka?

Pojedini članovi Odbora za odbranu iz redova vladajuće većine u Hrvatskoj zalažu se za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, iako bi ove godine vojni budžet mogao biti najmanji od 1990. godine.

Vojni budžet Hrvatske bi u ovoj godini trebalo da iznosi oko 3,8 milijardi kuna, što je za oko 300 miliona kuna manje nego prošle godine i najavljuje "veliko rezanje" u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane, piše Jutarnji list.

Uprkos tome, deo članova Odbora za odbranu otvoreno se založio za ponovno uvođenje služenja vojnog roka.

Ideju je, kako navodi hrvatski list, načelno podržao i resorni ministar Josip Buljević, uz ogradu da treba videti koliko će biti sredstava.

Buljević je oprezan jer je upoznat sa podatkom da bi za uvođenje vojnog roka godišnje trebalo izdvojiti oko 500 miliona kuna, a tog novca nema.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je predlog "svetlosnim godinama daleko od dana uvođenja obaveznog služenja vojne obaveze".

"U međuvremenu je iz odbrambenog sistema otišla i sama infrastruktura. Teško je uopšte zamisliti povratak u takav sistem, i ne samo zbog radikalnih troškova i velikih strukturnih promena koje nisu uključene kroz neki strateški vidik odbrane koji je trenutno na snazi", rekao je Tabak za Dnevnik.hr.

Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj ukinuto je 2007. godine, kada je ministar odbrane bio Berislav Rončević iz HDZ-a.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2016, 08:47)
Eventus [neregistrovani]

Nije baš tako

Na služenje vojnog roka se ide u CH 260-300 dana (a potom ev. dalje) i služi se zavisno od obuke često i daleko od prebivališta. Preko vikenda se ide kući.

(četvrtak, 25. feb 2016, 07:16)
anonymousaca [neregistrovani]

vojska

Osnovna skola I vojska Dali su mi najvece najbolje puteve zivota I te kako dobre a fakultet samo znanje za rad.

(četvrtak, 25. feb 2016, 01:08)
anonymous [neregistrovani]

Хрватска враћа обавезно служење војног рока?

Vracanje obaveze vojnog roka znaci povecanje broja vojnika. To znaci da je bezbednost zemlje ugozena, ili da se sprema da ratuje. Kada tome dodamo nabavku raketa, delovanje njihovih sluzbi bezbednosti prema Srbiji od sticanja nezavisnosti, onda ne mozemo da govorimo o mirnodopskoj politici Hrvatske.

(četvrtak, 25. feb 2016, 00:35)
Stojan [neregistrovani]

odgovor na Vojska

U pravu ste ali samo onda kada i general i ostali oficiri se budu plaišili običnih građana i njihovih predstavnika kao što je to slučaj u Americi, Švajcarskoj ili Francuskoj. Gde su senatori strah i trepet za vojnike. A ne kao što je bilo u SFRJ da em što narod izdvaja za vojsku em što smo pravili državu u državi tako, em niko iz JNA, UDBE ili KOS-a nije odgovarao za zločine nad domaćim stanovništvom.
Tako da dokle god mi plaćamo porez i izdvajamo za vojsku dotle se mora znati da dispiclina treba vojnicima a ne građanima

(sreda, 24. feb 2016, 20:47)
anonymous [neregistrovani]

vojska

ma nije stvar u moci i borbi,jer danas definitivno se sve borbe igraju dzojsticima tako da mi sa komandom ,,lezi gotov si" nemamo sta da pricamo o nekakvom ratu,nego treba se ipak mladi malo edukuju i uvedu u neki sistem komande i naredjenja kao u vojsci nekada.da ustaju rano rade vezbe i to bi sigurno smanjilo posledice danasnje omladine koja spava ceo dan,pije drogira se i svasta po nesto. mene je recimo vojska promenila sto posto

(sreda, 24. feb 2016, 20:22)
anonymous [neregistrovani]

Svajcarska

Cak I svajcarska ima obaveznih 6 meseci sluzenja. Samo oni su to prakticno resili: Svako mesto ima svoju malu kasarnu gde. Vojnici spavaju kuci I obuka traje od 8-18 sati.
Mozda mi ako dodje do rata mislimo samo da podignemo obe ruke/? , Ili svi da imamo belu zastavu,,.. I to je resenje , samo sto se nasi stari solunci I ostali obrcu u grobu kad vide kakva smo raspustena banda.