Ivanić: Usvojeni mehanizam koordinacije nije protiv RS

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da u mehanizmu koordinacije BiH u pregovorima s Evropskom unijom nije učinjeno ništa protiv Republike Srpske, i istakao da je jasna pozicija Vlade RS u donošenju odluka i da nijedan nivo vlasti nikome ne može nametati svoje stavove.

Mladen Ivanić, koji je i počasni predsednik Partije demokratskog progresa (PDP), rekao je da ne razume zašto vlasti RS ne krenu u dijalog o mehanizmu koordinacije, s obzirom da do sada vlada ovog entiteta zvanično nije dostavila nijednu primedbu.

Rekao je da je uveren da će Vlada RS ipak učestvovati u radnim telima mehanizma koordinacije, i dodao da je i ranije bilo sličnih situacija, odnosno da je Vlada RS prvo odbijala saradnju, a potom pristajala na nju.

Rezimirajući skoro godinu dana učešća Saveza za promene u vlasti na nivou BiH, Ivanić je naveo da je bilo dosta burnih događaja, ali i da je urađeno mnogo pozitivnih stvari, posebno ističući aktivnosti na otvaranju evropskog puta BiH.

"Aplikacija za članstvo BiH u EU podneta je bez zahteva za promenu Ustava BiH, što je značajna politička pobeda", naglasio je srpski član Predsedništva BiH, i ocenio da je i to jedna vrsta verifikacije postojanja i uvažanja ustavnih nadležnosti RS.

Ivanić je dodao da su pred BiH sada značajne obaveze, koje, pre svega, podrazumevaju zajedničko delovanje različitih nivoa vlasti prema Briselu kroz mehanizam koordinacije i delovanje u korist građana.

Srpski član Predsedništva BiH je naveo da je on, kao i Savet ministara BiH, spreman da sarađuje s Vladom RS.

Ivanić je dalje rekao da nisu dobre kritike vlasti RS na račun srpskih predstavnika iz Saveza za promene u zajedničkim organima BiH, u kojima se koriste i neprimerene reči, i upozorio da će Savez za promene i PDP odgovoriti na "svaki udar" kojem bude izložen.

"Ne trebaju nam nikakve podele te vrste", istakao je, navodeći da otkako je Savez za promene ušao u vlast na državnom nivou nije bilo nijednog prenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Prema njegovim rečima, svi u BiH treba da se okrenu stvarnom životu, uvažavajući činjenicu da postoje različiti nivoi vlasti i političke strukture u njima, pri čemu svi treba da rade u korist građana.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da se mehanizam koordinacije ne sme koristiti kao sredstvo blokade, i dodao da je usvojeni mehanizam koordinacije dobar za RS, jer se nijedna odluka ne može doneti bez saglasnosti predstavnika RS.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 21. feb 2016, 16:29)
anonymous [neregistrovani]

To vi kazete gospodine Ivanicu???

Kako je usvojen bez saglasnosti vlade i Repubike Srpske i u tajnosti.Zasto?Treba da se sloze svi pa i vlada Repubike Srpske.