Читај ми!

Smena Lozančića podelila hrvatski državni vrh i vladajuću koaliciju

Odluka predsednice Kolinde Grabar Kitarović da smeni direktora tajne službe Dragana Lozančića, koju, međutim, u skladu sa zakonom treba da potpiše i premijer Tihomir Orešković, novi je kamen spoticanja u državnom vrhu Hrvatske i vladajućoj koaliciji, treći od formiranja nove vlade pre nepunih mesec dana, navode stručnjaci.

Odluka Kolinde Grabar Kitarović o smeni Dragana Lozančića više politička, te da ju je predsednica donela zbog "povređenog ega", što bi, kako kažu, Hrvatsku moglo da uvede u krizu, upozoravaju stručnjaci.

Predsednica je Lozančića, prema tvrdnjama medija, smenila jer u njega, kako mu je, kako se navodi, i lično saopštila, više nema poverenja.

Grabar Kitarović je Lozančiću zamerila to što je nije upozorio da kontaktira sa Zdravkom Mamićem, sa kojim je razgovarala o proslavi njenog rođendana, a koji je u tom trenutku bio pod nadzorom tajne službe.

Pozivajući se na nezvanične izvore, hrvatski mediji pišu da će Orešković potpisati odluku o smeni Lozančića, ali ne odmah, najverovatnije za mesec dana.

Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo smatra da je predsednica Hrvatske tu odluku donela ishitreno i premijeru savetuje da se obrati Saboru za zahtevom da ispita ceo "slučaj Lozančić", pre nego što stavi potpis na odluku o smeni šefa tajne službe.

Grabar Kitarović je odluku o smeni Lozančića donela pre nego se slegla prašina na slučaj opoziva ministra branitelja Mija Crnoju.

Crnoja je ranije najavljivao da će zahtevati izradu "registara agresora i izdajnika" i slučaj ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, čiju hitnu smenu je zatražio Efraim Curof, direktor Centra Simon Vizental, dok je niz nevladinih organizacija, kulturnih institucija i uglednih pojedinaca organizovalo proteste.

Odluku Grabar Kitarović podržava Domoljubna koalicija okupljena oko najuticajnije vladajuće HDZ na čijem čelu je Tomislav Karamarko, dok se manja članica vlasti, nezavisna lista Most, sa tim ne slaže.

Lider Mosta Božo Petrov je izjavio da se protivi Lozančićevoj smeni.

"Razrešenje se može dogoditi jedino ako ima dva potpisa. U ovom trenutku on nije razrešen, predsednica je učinila korak sa svoje strane. Ja sam obavio razgovor s gospodinom Lozančićem, jer sam hteo da se upoznam sa svim stvarima. Ne mogu reći da sam primetio da postoje razlozi zbog kojih on ne bi mogao biti direktor SOA", rekao je.

Karamarko, međutim, ne deli isto mišljenje i smatra da je predsednica donela odluku koja mora biti uvažena. Petrovu je posebno zamerio sastajanje sa Lozančićem.

"Dijalog i deoba vlasti temelj su demokratije. Demokratija podrazumeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na osnovu kojih razboriti i odgovorni političari donose najbolje odluke", napisao je Karamarko na svom Fejsbuk profilu.

Osim raskola u vrhu koalicije, odluka predsednice je zategla odnose i u samom vrhu države.

Još se, naime, čeka reakcija premijera Tihomira Oreškovića koji se o ovom pitanju konrektno nije izjašnjavao.

Osim među vladajućima, ova odluka izazvala je reakciju i opozicije. Očekivano, najžešći je bio donedavni premijer, lider SDP-a Zoran Milanović koji je celu situaciju nazvao "očitim bezvlašćem i haosom, a Lozančića nacionalnim herojom".

Nestabilnost u vrhu države potvrdio je i Nobilo rekavši za regionalnu N1 TV da činjenica da nije bilo kontakta predsednice i premijera povodom odluke o smeni Lozančića ukazuje "na haos i bezvlašće".

A Orešković je navodno "ljut i ponižen" nakon što je predsednica Kolinda Grabar Kitarović poslala na supotpis odluku o smeni Lozančića, tvrdi 24sata pozivajući se na ljude iz njegova okruženja.

"Orešković definitivno neće biti marioneta, ko god to priželjkivao, a to će i pokazati na ovoj aferi. Njegov plan za sada se sastoji u tome da će potpis na razrešenje Lozančića staviti, ali ne uskoro nego za mesec dana", tvrdi neimenovani izvor.

Izvor dodaje da će Orešković pri smeni Lozančića insistirati da se iz odluke o razrešenju ukloni onaj deo u kojem se navodi da Lozančić odlazi zato što je kršio Zakon o obaveštajno-bezbednosnom sistemu.

Oreškoviću je, prema navodima njemu bliskog izvora, cilj da zaštiti dignitet Lozančića, predsednice, ali i sebe.

"Predsednica ima pravo na to da joj se neko ne sviđa ili da nema poverenja u nekoga, ali da se čoveku izmišljaju gresi kako bi se opravdala smena i to bez dokazanih činjenica, neumesno je", smatra izvor 24sata, blizak kabinetu predsednice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво