Brisel poručio Podgorici: Sami nađite rešenje

Nakon što je vlada Mila Đukanovića dobila poverenje u parlamentu, zvaničnoj Podgorici je iz Brisela poručeno da Crna Gora sama nađe rešenje za aktuelnu političku situaciju, kako bi nastavila sa sprovođenjem reformi na putu pristupanja EU.

To je za Radio Crne Gore izjavila portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, Maja Kocijančič.

"Inicijativa o poverenju vladi je za nas unutrašnje pitanje Crne Gore i normalan je deo parlamentarne demokratije", rekla je Kocijančičeva i dodala da je pažljivo pratila skupštinsku raspravu, koja je poslanicima pružila mogućnost da iznesu svoje stavove.

Kocijančičeva je rekla da Brisel sada očekuje da će Crna Gora pronaći rešenje za trenutnu političku situaciju, kako bi njene institucije mogle dalje da napreduju u sprovođenju svih reformi koje su neophodne za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Nakon trodnevne rasprave sinoć je u crnogorskom parlamentu izglasano poverenje vladi Mila Đukanovića, koju nije podržala manja članica vladajuće koalicije SDP, a za je glasala opoziciona Pozitivna Crna Gora, koja je prethodno Vladi i opoziciji ponudila program za prevazilaženje krize.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je danas pozvao opozicioni Demokratski front, koji mesecima ne učestvuje u radu parlamenta, na dijalog s obzirom na to da su se, kako je rekao, sada promenile okolnosti.

Poslanici DF-a, inače, nisu učestvovali ni u raspravi o poverenju vladi, već su zajedno sa svojim pristalicama protestovali ispred zgrade parlamenta.

U DF-u, naime, tvrde da iako je vlada formalno dobila poverenje, premijer Milo Đukanović je zapravo doživeo poraz, jer je bio prinuđen da kroz javnu manifestaciju političke korupcije obezbedi podršku.

"Sve ovo potvrđuje ispravnost politike protesta Demokratskog fronta, i da smo bili u pravu kada smo tvrdili da se jedino kroz ovaj model političke borbe može doći do prelazne vlade koja bi organizovala prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori", kazali su u DF-u.

Tvrde da je Pozitivna Crna Gora juče odlučila da izneveri sopstvene opozicione birače koji su joj dali poverenje, i umesto formiranja prelazne vlade odabrala političku korupciju.

"Zato nema dileme da će rekonstruisana vlada biti zakrpljena vlada do najavljenih izbora na jesen", ističu u DF-u.

Demokratski front će uputiti poziv svim političkim subjektima koji su glasali protiv Đukanovićeve vlade za dogovor o zajedničkoj organizaciji protesta kao jedinog preostalog efikasnog modela političke borbe za formiranje prelazne vlade.

"Pozivamo Ranka Krivokapića da, ne podnoseći ostavku, napusti Skupštinu i da sa pozicije predsednika Skupštine Crne Gore zaustavi pokušaj najavljenog krpljenja vlade kroz institucijalizacije političke korupcije jer se bez njega ne može zakazati nova sednica parlamenta. Svako drugo političko delovanje Ranka Krivokapića bilo bi davanje prećutne saglasnosti za sve ono što se juče dogodilo u parlamentu i značilo bi svojevrstan vid saučesništva i niko ga ne bi mogao abolirati od odgovornosti za takvu odluku", kazali su u DF-u.

Poručuju da nastavljaju sa protestima.

"Demokratski front još snažnije nastavlja odlučnu političku borbu i spreman je da sarađuje sa svim političkim subjektima koji su saglasni da su protesti poslednji preostali vid efikasne političke borbe", kazali su u DF-u, preneo je portal CDM.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се