Kotromanović: Nabavljamo rakete zbog NATO-a

Ministar odbrane odlazeće hrvatske vlade Ante Kotromanović izjavio je da Hrvatska kao članica NATO-a ima pravo da razvija sopstvene sisteme i sredstva za odbranu, ali da nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji.

U izjavi za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu, Kotromanović je rekao da Srbija nema razloga za nervozu.

"Poručujem (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću – nemoj biti nervozan. Nemaš razloga da budeš nervozan. Mi nemamo nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, to je naš sused, mi je uvažavamo i podupiremo da postane članica EU. Ali, kao članica NATO-a imamo pravo na vlastitu odbranu i da razvijamo vlastite sisteme i sredstva. Ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili pretili nekome, naprosto ovo je cilj sposobnosti NATO-a", rekao je Kotromanović.

Hrvatski mediji su preneli da je Vučić u četvrtak u intervjuu televiziji Pink pozvao zemlje regiona da se ne naoružavaju i rekao da će i Srbija voditi računa o vlastitoj zaštiti, kao i da je zamolio SAD da Hrvatskoj ne isporučuju oružje.

Urednik hrvatskog časopisa Difender Marko Ćustić ocenio je za N1 da Hrvatska nabavlja "raketni sitem, koji ispaljuje balističke rakete".

Prema njegovim rečima, te rakete se ispaljuju i do 120 kilometara, zavisno od modela, nose bojeve glave i najčešće imaju kasetnu municiju.

Ćustić je ocenio da Srbiju brine taj veliki domet "jer nema adekvatan odgovor na takvu pretnju".

Rekao je i da "Hrvatska nabavlja balističke rakete od SAD kako bi zastrašila Srbiju, jer je američki interes da Srbija zna da se mora odlučiti za Zapad" naglasivši da je "siguran da niko neće ispaliti te rakete".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво