Svetozaru Maroviću određen pritvor od 30 dana

Bivšem predsedniku Državne Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću određen je pritvor od 30 dana, saopštio je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović. Marovićev advokat uložio žalbu na pritvor.

Pritvor je određen kasno sinoć, kako je Miroslav Bašović obrazložio, zbog "straha od uticaja na svedoke i načina izvršenja krivičnog dela i posledica".

Zdravko Begović, advokat političkog direktora vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, uložio je danas žalbu na odluku Višeg suda u Podgorici da njegovom klijentu odredi pritvor do 30 dana.

"Razlozi za određivanje pritvora nisu opravdani, jer su svi glavni svedoci ispitani", kazao je Begović agenciji MINA, preneli su podgorički mediji.

On je rekao da očekuje da će sud po njegovoj žalbi odlučiti do ponedeljka

Marović je juče priveden "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način". Na saslušanju je negirao krivicu.

Iako formalno nije donosio odluke i potpisivao spornu dokumentaciju, Specijalno tužilaštvo je obezbedilo četiri svedoka saradnika, koji u procesu tvrde da je Marović direktno ili indirektno izdavao naloge i davao instrukcije za malverzacije, zbog čega se tereti za podstrekavanje na vršenje krivičnih dela.

Dnevne novine saznaju da Marović tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu nije pomenuo nijedno ime i negirao je svoju odgovornost u spornim procesima. On je, navodno, tvrdio da svedoci saradnici nisu govorili istinu i da su optužili njega i njegovu porodicu kako bi zaštitili sebe.

"Spreman sam da odgovaram i budem kažnjen za sve što se dokaže da sam nezakonito činio", rekao je Marović tokom jučerašnjeg jednoipočasovnog saslušanja u Tužilaštvu, saznaju Dnevne novine.

U pritvoru se već nalaze Marovićev sin Miloš, brat Dragan Marović, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović.

Specijalno tužilaštvo je pre mesec dana izdalo nalog za hapšenje Miloša Marovića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje 26.000 kvadrata neurbanizovanog placa u Budvi, čime je Opštini naneta šteta u iznosu od 1.400.000 evra.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nagovestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na Jazu i TQ Plaza.

"Tužilaštvo veruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe", rekao je tada Katnić.

Svi ključni akteri "Budvanske afere" priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun Opštine Budva i države u nekoliko odvojenih postupaka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво