Reakcije na hapšenje Svetozara Marovića

Politički zvaničnici u Crnoj Gori različito su reagovali na hapšenje funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović odbio je da komentariše to što je uhapšen Svetozar Marović.

Vujanović je rekao da bi bilo neprimereno da on, kao šef države, komentariše postupke istražnih organa.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević žali što se Svetozar Marović našao u situaciji u kojoj je.

Konjević je, kako su preneli podgorički mediji, rekao da kao ministar nema pravo da komentariše rad Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Ministar kaže da na vladi nije bilo reči o hapšenju visokog političkog funkcionera DPS-a Marovića.

"U ličnoj ravni žao mi je što se gospodin Marović našao u toj situaciji. Smatram i da svi treba da poštujemo pretpostavku nevinosti", odgovorio je Konjević na pitanje da li je na vladi bilo govora o hapšenju Marovića.

Predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević pozdravio je hapšenje Svetozara Marovića, uz ocenu da je za "Marovićevu kriminalnu grupu" odgovoran i lider DPS-a Milo Đukanović.

Medojević je ponovio raniju ocenu da je DPS "kriminalna i zločinačka organizacija" pod čijim je okriljem nastala i "Marovićeva kriminalna grupa", kao i da "ogranci kriminala" DPS-a postoje i u drugim crnogorskim opštinama.

Prema oceni Medojevića, Đukanović je Marovića "pustio niz vodu" da bi, kako je objasnio, pokušao da spasi sebe.

Medojević je rekao da je sada "sve moguće", pa čak i to da se Marović "ponudi stranim strukturama kao svedok saradnik protiv Đukanovića".

Medojević kaže da DPS "ne može preživeti" proces protiv Marovića i da će njeno novo sedište biti u "Spužu" (zatvoru).

Poslanik opozicione Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja je rekao da se "stvari kreću ka dobrom smeru", dok je poslanica opozicionog Demokratskog fronta Jelisava Kalezić rekla da "svako treba da odgovara za učinjeno", bez obzira na političku funkciju.

Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, takođe, nije hteo da komentariše hapšenje Marovića, dodavši da se to tiče partije kojoj Marović pripada.

Odbornik Demokratske Crne Gore u SO Budva Mijomir Pejović kaže da to što hapšenje ima političku dimenziju ne znači da je Marović uhapšen bez dokaza.

"Toliko je poznato sve crnogorskoj javnosti da je trebalo da se desi mnogo godina ranije ali je očigledno da je Đukanović pritisnut od EU i Nato, morao da stavi nekog kao žrtvenog jarca i on se odlučio za svog prvog saradnika Svetozara Marovića", kaže Pejović.
 
Direktor Vijesti Željko Ivanović smatra da Đukanović nije srećan zbog hapšenja.

"Marović je godinama politički mrtav još od kada je otvorena priča sa njegvim bratom koji je prije četiri goidne uhapšen. Marović je postao politički mrtav, nije mu pretila nikakva opasnost da bi Đukanović njemu slao poruku. S druge starne, nije ovo proces koji ide potpuno mimo Đukaovica, on je još toliko moćan i utucajan da može da utiče da Tužilaštvo ne ode do njega ili nekog ko je njmu mnogo draži nego Marović. Gledano dugoročno, narednih 5-10 godina ne postoji taj moćnik koji može da oprededljuje te procese", kaže Ivanović.

Marović je uhapšen jutros i posle višečasovnog saslušanja mu je određen privor u trajanju do 72 časa.

Sumnjiči se za krivično delo zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Marović se, zajedno sa svojim sinom, bratom i strinom, kao i s grupom budvanskih funkcionera, tereti se za nelegalnu prodaju opštinskog zemljišta, čime je, kako je ranije objavljeno, budžet opštine Budva oštećen za 1,4 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво