Читај ми!

Glavaševa paravojna "sportsko-rekreativna sekcija"

Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš u tajnosti organizuje vežbe mladića okupljenih u "Slavonskoj sokolskoj gardi", preneli su hrvatski mediji, na šta Glavaš odgovara da je reč o unutarstranačkoj sportsko-rekrativnoj sekciju HDSSB-a.

"Pozor! Slavonska sokolska gardo, domovini verni!", čuje se zapovednički glas koji odzvanja u praznoj sportskoj dvorani Obrtničke škole u Osijeku, na šta 30 mladića obučenih u crne uniforme s crnim beretkama na glavama odgovara: "Uvek verni", prenosi Tanjug.

Na levoj ruci uniforme im je grb, a na prsluku s leve strane natpis "Slavonska sokolska garda" ispod kojeg je logo HDSSB-a, stranke koju je utemeljio Branimir Glavaš, koji i lično nadgleda pripreme, kako saznaje Jutarnji list, počasne jedinice koja se priprema za svoje prvo javno predstavljanje 8. oktobra na Saboru stranke u osiječkoj dvorani Zrinjevac.

Kako prenosi zagrebački dnevnik, reč je o jedinici koja izgleda kao prava vojna jedinica, jedino što nemaju oružje, već u rukama drže stranačke i državne zastave.

Iz HDSSB-a poručuju da se ne događa ništa posebno i da su to samo pripreme za Sabor.

Iako svojim rečima nastoje da minorizuju to što pripremaju, primećuje Jutarnji, činjenica da su u Glavaševoj stranci odlučili da organizuju jedinicu koja po mnogo čemu podseća na vojsku i nosi vojne konotacije izaziva pažnju javnosti.

Komentarišući osnivanje "Slavonske sokolske garde", Glavaš je danas u emisiji Novi dan poručio da nije reč ni o kakvoj "tajnoj vojsci", već o sportsko-rekreativnoj sekciji koja će biti u funkciji sporta i stranke, koja će okupljati mladež i iskazati se na sportsko-humanitarnom planu, prenosi regionalna Televizija N1.

Upitan čemu danas garda u crnim uniformama i kakve veze takva odeća ima sa sportskim klubom, odgovorio je da su u stranci vodili raspravu da li da budu u duginim bojama ili crnim bojama, ali da su se odlučili na crnu jer bi, kaže, dugine boje slale neke poruke koje bi im razbile stranku, a crna boja deluje elegantno i svečano.

"Spremni smo i da Ministarstvo uprave kaže svoju reč, ali ja vas uveravam da smo mi ozbiljna politička stranka i da će ova sekcija delovati u skladu sa zakonom. Ne bežimo od toga da će biti ovakvih ili onakvih utisaka", poručujue Glavaš.

Glavaš je osuđen odlukom hrvatskog suda, nakon čega je pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Pošto ima državljanstvo obe zemlje, zatvorsku kaznu izdržavao je u Mostaru.

Početkom godine, pušten je iz mostarskog zatvora, a Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtev tužilaštva za određivanje istražnog zatvora.

Glavaš je osuđen za ratne zločine počinjene 1991. u slučajevima "selotejp" i "garaža", gde je naredio mučenje i likvidaciju srpskih civila.

Tela nekih žrtava pronađena su u Dravi sa vezanim rukama i selotejpom preko usta. Prema iskazima nekih svedoka, neke žrtve su u garaži Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво