EU kritikuje Hrvatsku i Mađarsku zbog zatvaranja granica

Iz sedišta EU upućene su uzdržane kritike na račun Hrvatske i Mađarske zbog zatvaranja graničnih prelaza i onemogućavanja migranata da zatraže azil.

"Čuvanje granice ne uključuje sprečavanje migranata da zatraže azil, što je neotuđivo ljudsko pravo", rekla je u Briselu portparolka Evropske komisije Nataša Berto nakon što je zamoljena da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza Hrvatske, a ranije i Mađarske, prenosi Tanjug.

Kada je reč o Mađarskoj, portparolka je izjavila da su u EK zabrinuti zbog tretmana migranata i novih zakona kojima se ilegalan prelazak granice kažnjava zatvorom, te da su od tamnošnje vlade zatražili objašnjenje.

Berto je podsetila na jučerašnju poruku komesara Johanesa Hana da ograde i nasilje nisu rešenje, ali i primetila da Komisija nema zakonskog osnova da reaguje na ogradu koju je Mađarska podigla prema Srbiji, kao i na onu koju namerava da podigne prema Hrvatskoj, jer je obezbeđenje spoljnih granica stvar o kojoj odlučuju zemlje članice.

Nakon novinarske primedbe da će granica između Mađarske i Hrvatske predstavljati granicu između dve članice EU, Berto je objasnila da je to i spoljna granica Šengenske zone, u koju Hrvatska još nije primljena.

Portparolka je rekla da, uprkos tvrdnjama Zagreba da su preplavljeni izbeglicama, u Brisel do sada još nije stigao nikakav zahtev iz Hrvatske da im se uputi pomoć za njihovo zbrinjavanje.

 

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 18. sep 2015, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

Problemi su...

...u Srbiji...svi zatvaraju granice,svagdje je striktna pasoska kontrola jedino je Srbija otvorena a pohvale joj,pljuste,usa je zadovoljna a Kocijanciceva,dodijelice,rekla je,par miliona.

(petak, 18. sep 2015, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Pa svi....

Zatvaraju granice---Austrija---Nemacka--- i ostale susedne zemlje, ne znam gde su problemi.??.

(petak, 18. sep 2015, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

Nego.....

Merkelove......

(petak, 18. sep 2015, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

Nego...

...cija.

(petak, 18. sep 2015, 16:12) - balkanac [neregistrovani]

katastrofa

Ovako nešto podlo i bezobrazno nisam čuo u životu, a da je ovako javno izjavljeno. Da EU kritikuje Hrvatsku i Mađarsku i druge zbog zatvaranja granica. Pa to i je najveći problem. Što oni misle da mi svi, i to u vreme interneta, mislimo da taj zid rade Mađari???? Pa znami mi svi (99% Europe i ostali) da je to EU - zid (neki kažu Nemački zid). Zar bi se Mađarska usudila da to radi sama? A i zašto??? Izbeglice ionako misle proći kroz Mađarsku....znači nije to Mađarima problem.

(petak, 18. sep 2015, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Nije to odluka........

..........Hrvatske!

(petak, 18. sep 2015, 15:08) - Rade [neregistrovani]

izbeglice

Proteranih Srba oko 280 000, Te kuce su prazne a na Jadranu ima 10 000 slobodnih kreveta a Hrvatska kaze da je nemocna da pruzi pomoc ugrozenima.

(petak, 18. sep 2015, 15:01) - Veso [neregistrovani]

Bez veze

EU kritikuje EU!? Ako pažljivo pročitate šta su izjavili vidjet će te da to nema veze s vezom i zdravom pameću! I to su Evropski funkcioneri! Alal im vera, na nivou su našeg predškolca! Kada "naši" idu i traže azil onda upućuju prijetnje kako će uvesti vize, a sada je to osnovno ljudsko pravo! Ko je pokrenuo milione "izbjeglica"?

(petak, 18. sep 2015, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

EU kritikuje Hrvatsku i Madjarsku,,

Hahahahahahaha... da nije smesno bilo bi zalosno.