Читај ми!

Izbeglice stigle u Austriju, organizovan prevoz do Minhena

Oko 6.500 izbeglica ušlo je iz Mađarske u Austriju. Policija ih usmerava na železničku stanicu u pograničnom Nikelsdorfu, odakle idu za Beč i dalje u Zapadnu Evropu. Vozovi sa najmanje 3.000 njih već su stigli u Minhen. Oko 1.000 izbeglica krenulo je iz Mađarske pešice ka Austriji, javlja izveštač RTS-a. Policija vratila one koji su pobegli iz prihvatnog centra Reske.

23.10 - Na stanici "Keleti" u Budimpešti trenutno se nalazi oko 600 izbeglica, rekao mađarski zvaničnik i dodao da je u prihvatnim centrima 2.891 migrant. 

21.40 - Oko 3.000 izbeglica stiglo u Minhen gde su dočekani aplauzom, prenosi Tanjug.

20.00 - Obezbeđeni hrana, voda, prevoz svima koji su stigli na austrijski prelaz Nikelsdorf, a jedna bolesna žena helikopterom je prebačena u bolnicu, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta. Dopisnica RTS-a iz Beča javlja da Austrija i Nemačka zajedno koordinišu prebacivanje migranata u Minhen.

18.35 - Velika gužva na austrijskom graničnom prelazu Nikelsdorfu, odakle se izbeglice autobusima prevoze do železničke stanice, odakle idu za Beč i dalje u Zapadnu Evropu, javlja izveštač RTS-a.

17.30 - Još jedna grupa od oko 200 izbeglica krenula je pešice sa stanice "Keleti" ka Austriji. Kreću se pešačkom zonom, u pratnji policije.

16.20 - Mađarski premijer Viktor Orban poručio da je prevoz nekoliko hiljada migranata u Austriju izuzetak i da se neće ponoviti, prenosi Beta.

14.10 - Iz austrijskog MUP-a kažu da je 6.500 izbeglica ušlo u tu zemlju, od kojih 2.200 na putu za Nemačku.

13.15 - Oko 450 izbeglica vozovima iz Austrije stiglo u Minhen, prenosi Rojters.

12.05 - Nova grupa od nekoliko stotina migranata sa stanice Keleti krenula je kroz centar Budimpešte peške auto-putem M1 za Austriju, javlja izveštač RTS-a.

Austrijska policija saopštila je da je u Austriju, preko prelaza Nikelsdorf do kojeg su mađarske vlasti dovozile izbeglice autobusima, do sada ušlo oko 6.500 ljudi, od kojih 2.200 na putu za Nemačku, prenosi Rojters.

Mađarske vlasti su sa više od 100 autobusa do granice prebacile više od 4.500 izbeglica, nakon što su kolone njih pešice pokušale da se od Budimpešte domognu Austrije. 

Međutim, migranti nisu prevezeni na austrijsku teritoriju, već do granice, odakle su pešaka došli do teretnog terminala gde ih je preuzela austrijska policija.

Broj ljudi koji je dovezen autobusima dvostruko je veći nego što su austrijske vlasti očekivale, ali su sve pristigle do Nikelsdorfa vozovima i autobusima prebacili do Beča. Izbeglice, koje su došle u Beč, sa stanice "Vestbanhof" nastavljaju svoje putovanje u pravcu Nemačke. Za prevoz izbeglica koristi se i dvadesetak dupleks autobusa.

Oko 20 časova je negde oko 1.000 njih u Nikelsdorfu čekalo svoj red za autobus ka Beču, javlja izveštač RTS-a. Očekuje se da taj broj poraste pošto izbeglice nastavljaju da pristižu iz Mađarske.

U kasnim popodnevnim satima, prvim vozovima u Minhen je stiglo oko 450 njih, da bi do oko 21 čas došlo oko 3.000 ljudi. Tamošnja policija navodi da se očekuje da će tokom dana i noći u zemlju stići između 5.000 i 10.000 izbeglica. Portparol policije je rekao da će biti prebačeni u obližnji centar, gde će biti registrovani.

Kako je saopštilo nemačko ministarstvo odbrane, obezbeđen je hitan smeštaj za 350 izbeglica u školi za vojne oficire u Drezdenu, na istoku. Nemačka vojska je već obezbedila 24 kasarne širom zemlje za smeštaj 11.800 ljudi, kao i više od 140 šatora, gde se smestilo nekoliko stotina izbeglica.

U međuvremenu, mađarske TV stanice javljaju da se sa železničke stanice "Keleti" oko 1.000 izbeglica izmestilo u predgrađe Budimpešte, u nadi da će i za njih biti obezbeđeni autobusi. Među izbeglicama su se, naime, proširile glasine da će ih autobusi prevesti do granice sa Austrijom.

Mađarska je, međutim, poručila da više neće obezbeđivati autobuse za prevoz izbeglica i migranata u Austriju. Ta mera preuzeta je jednokratno, jer je situacija u zemlji bila nepodnošljiva, kažu policijski zvaničnici.

"Obezbeđivanje autobusa za Austriju bila je jednokratna mera i više nećemo slati vozila po migrante na putevima ka Beču", rekao je na konferenciji za novinare šef mađarske policije Karolji Papa, a prenosi agencija MTI.

I portparol mađarske vlade Zoltan Kovač izjavio je da nisu planirani dodatni autobusi koji bi, kako navodi MTI "ilegalne migrante" vozio od stanice "Keleti" do austrijske granice.

One koji su uspeli da pređu granicu očekuje drugačiji tretman jer, kako javlja dopisnica RTS-a iz Beča, Austrija se pokazala kao dobar domaćin hiljadama pridošlica. Beč i Berlin zajedno koordinišu operaciju prevoza migranata, a kolone su već otišle prema Minhenu.

U prihvatu izbeglica vlasti mogu da računaju na podršku austrijske javnosti - bar onog dela koji se glasno izjašnjava o ovom pitanju.

Rano jutros donesena je odluka o zatvoranju auto-puta A4 u pravcu Beča u oblasti graničnog prelaza Nikelsdorf, a ta mera je i dalje na snazi zbog, kako je navedeno, bezbednosti migranata koji tim putem dolaze.

Što se situacije na prelazu Nikelsdorf-Heđešhalom tiče, austrijski policajci su tokom čitavog dana čuli reč "hvala" koliko nisu u celoj svojoj dosadašnjoj službi. Kada prolaze pored njih izbeglice se srdačno zahvaljuju na engleskom jeziku, a pojedini objašnjavaju da se osećaju radosno, jer posle više dana straha, kada nisu znali šta će se dogoditi, njih dočekuju nasmejani ljudi.

Izveštač RTS-a javlja da se migranti na ulazu u Austriju dobro tretiraju, da im je obezbeđena hrana, voda, kao i da je jedna bolesna žena helikopterom prevezena u bolnicu.

Na prostoru ispred stare carinarnice mogu se videti i deca, koja su se obradovala igračkama koje su dobili od Crvenog krsta. U njihovim očima se videla radost kada su dobili igračku za pravljenje balona od sapunice.

Pošto je, za dalje putovanje, bio ograničen prostor za prtljag mnogi su iskoristili priliku da se presvuku. Navala je vladala i oko kakaoa koji je jedna žena iz Nemačke donela sa pomoćnicima.

Novi zbeg iz Budimpešte ka Beču

A, situacija s druge strane granice se ne menja. Nekoliko stotina migranata sa stanice "Keleti" krenulo je kroz centar Budimpešte peške auto-putem M1 za Austriju. Peroni na stanici su prepuni izbeglica, ali, kako tvrde, ne dozvoljavaju im da kupe karte za Austriju i Nemačku, bez validnih dokumenata. Inače, vozovi sa stanice "Keleti" ponovo saobraćaju prema zapadnoevropskim destinacijama.

Oni koji su krenuli pešaka za Beč idu pešačkom zonom u koloni po dvoje-troje, a prate ih policijska vozila sa video-nadzorom. 

Istovremeno, mađarska agencija MTI izveštava da je oko 250 migranata jutros napustilo prihvatni centar Bičke, 30 kilometara zapadno od Budimpešte i krenulo u pravcu Austrije.

I oni hodaju zaustavnom trakom na ivici auto-puta M1 a deset policijskih vozila je stiglo kako bi ih pratili. U grupi su muškarci, žene i deca, navodi MTI, pozivajući se na državnu TV M1.

I prihvatni centar u mestu Vamošsabadi, nedaleko od Đera, napustilo je oko 200 migranata kako bi peške prešli 50 kilometara do Heđešhaloma na mađarsko-austrijskoj granici, javila je agencija MTI, izveštavajući i da je iz centra u Debrecinu nekoliko stotina migranata krenulo vozom ka Budimpešti.

Vlade u Beču i Berlinu sinoć su se dogovorile da omoguće izbeglicama ulaz u Austriju i Nemačku, nakon što su mađarske vlasti, kako bi rešile krizu sa izbeglicama koje su pešice krenule ka Austriji, stavile na raspolaganje autobuse za prevoz do austrijske granice.

Budimpešta je juče bila u haosu. Navijači su zapalili dva policijska automobila, oko njih 50 je privedeno, a 15 povređeno. Povređeno je i 17 policajaca, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

Policija je bila angažovala stotine specijalaca koji su okružili stanicu da desničari ne bi došli u kontakt sa migrantima. Na "Keleti" danas pristiže oko 2.200 novih migranata iz Srbije.

U mestima Bičke i Reske migranti su juče bežali iz prihvatnih centara i sa železničke stanice. U kampu Reske kod granice Srbije i Mađarske je, međutim, sinoć i jutros bilo mirno, ali je tokom dana izgoreo jedan šator sa izbeglicama. Nije bilo povređenih i istražuje se o čemu se radi, navodi izveštač RTS-a.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podsetio je da je i dalje na snazi Dablinski sporazum i naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

Prema njegovim rečima, prethodna noć je rešena na humani način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je situacija dramatična. 

I dok se članice Višegradske grupe, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, protive ideji o ravnopravnoj raspodeli 120.000 migranata, u Belgiji se spremaju za privremeni prihvat do 500 izbeglica u jednoj od poslovnih zgrada u Briselu. I Argentina je voljna da primi još sirijskih izbeglica i poručuje da će oni biti dobrodošli.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво