Читај ми!

Preminuo Arsen Dedić

Poznati kantautor Arsen Dedić preminuo je danas u Zagrebu u 78. godini.

Dedić je zbog sepse 30. jula primljen na KBC "Zagreb", a kako su tada preneli hrvatski mediji, pretpostavljalo se da je reč o komplikaciji ugradnje endoproteze kuka.

U poslednja dva dana, stanje mu se naglo pogoršalo, otkazali su mu i bubrezi i večeras je izgubio bitku s bolešću.

Arsen Dedić je bio svestrani umetnik, kompozitor, flautista, dirigent, aranžer, muzički producent i pesnik.

Bio je jedan od najomiljenijih muzičara i izvođača na tlu bivše Jugoslavije. Jedan je od utemeljivača žanra šansone na našim prostorima, prepoznatljivog vokalnog i dovitljivog pesničkog stila.

Pisao je i muziku za pozorišne predstave, za filmove i televizijske serije, od kojih su najpoznatije Prosjaci i sinovi, Glembajevi i U registraturi.

Rođen je u Šibeniku 1938. od oca srpskog i majke hrvatskog porekla. Odrastao je pored mora, učio da svira flautu, pohađao šibensku gimnaziju. Tokom gimnazijskih dana, osnovao je čak i klapu.

Detinjstvo u Šibeniku, mediteranski mentalitet i atmosfera u velikoj meri su uticali na njegov umetnički stil. U kasnijim godinama, isticao je da jednim od svojih najvećih uspeha smatra vezu sa svojom životnom partnerkom Gabi Novak, sa kojom se venčao 1970. godine.

Radio je i ploče za decu, primenjenu muziku, a njegove pesme izvodili su i Drago Mlinarec, "Bijelo dugme", Josipa Lisac, "Srebrna krila", Zdravko Čolić i mnogi drugi.

Prvu knjigu poezije Brod u boci Dedić je objavio 1971. godine i ona je doživela brojna izdanja i impresivan tiraž, a među pesmama je bila i Ne daj se, Ines koja je prihvaćena od svih generacija.

Sa velikim brojem nagrada i priznanja, sa obimnim umetničkim opusom od preko 30 albuma, Arsen je i poslednjih godina, narušenog zdravlja, neumorno radio. Ostaće upamćen kao romantik, šansonjer Balkana sasvim posebnog stila visoke umetničke vrednosti.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се