Skup u Zagrebu protiv poricanja zločina "Oluje"

Nekoliko organizacija odalo je u Zagrebu počast žrtvama "Oluje" i pozvalo na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima.

U akciji u Zagrebu učestvovali su Centar za žene žrtve rata - ROSA i Ženska mreža Hrvatske u saradnji s Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Srpskim demokratskim forumom i Udruženjem slobodarskih aktivista.

Petnaestak aktivista nosilo je transparente: "Odajmo počast žrtvama", "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "667 ubijenih civila, 220.000 proteranih", javlja index.hr.

Cilj akcije je da se javnost podseti na zločine počinjene u "Oluji" kao i na, kako su naveli organizatori, državno organizovano poricanje tih zločina.

Organizatori navode da su u "Oluji" poginule i nestale 1.853 osobe, a da je proterano više od 220.000 stanovnika, većinski srpske nacionalnosti.

"Vidimo da se sutrašnjom vojnom paradom država izgleda priprema za novi rat, a ni zadnji nije završila. Nije preuzela odgovornost, nije istražila zločine i nije utvrdila činjenice. Bez toga, rat se stalno nastavlja", istakla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata i dodala da ni Drugi svetski rat, takođe, nije završen jer se vodi borba podacima i brojkama.

Akcijom, objasnila je, pre svega odaju počast žrtvama "jer vlada izražava i odaje počast poginulim vojnicima, ali se o civilnim žrtvama rata ne izjašnjava niti im odaje počast".

"Nastavljaju se mitovi, postavljaju se spomenici osobama koje su doprinele zločinima, a civilne žrtve se ne spominju", ukazala je Pamukovićeva.

Udruženja zahtevaju da se institucije vlasti distanciraju od zločina počinjenih u ime Hrvatske jer, kako poručuju, "dok se ne distanciraju mi smo svi odgovorni za te zločine".

Akcija je istovremeno trebalo da se održi i u Sarajevu, ispred Ambasade Hrvatske, ali ju je zabranilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво