Читај ми!

Brisel optužuje Varufakisa da laže

Evropska komisija oštro je demantovala navode bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa i optužila ga da laže da su međunarodni poverioci kontrolisali grčku poresku službu.

Janis Varufakis je, prema procurelim snimcima s investitorske konferencije, rekao da je uz upad u kompjutere u sopstvenom ministarstvu, tajno radio na paralelnom monetarnom sistemu zato što zvanični sistem kontrolišu kreditori.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva rekla je da su to "neutemeljene tvrdnje" koje podsećaju na "teoriju zavere", i navela da je Generalni sekretarijat grčke vlade za javni prihod, koji se bavi poreskim obveznicima, "nezavisno telo koje je deo Ministarstva finansija", prenosi Beta.

"Optužbe da je trojka kontrolisala Generalni sekretarijat su lažne i neosnovane. To jednostavno nije tačno", rekla je Andreeva.

Evropska komisija više ne želi da se upušta u komentarisanje "takvih teorija zavera" već će se usredsrediti na budućnost zemlje, dodala je portparolka Komisije.

U snimku telefonskog brifinga za investitore 16. jula, povodom njegove ostavke dan ranije, Varufakis je rekao da su on i njegov prijatelj koji je stručnjak za kompjutere, upali u kompjuterski sistem njegovog ministarstva što je bio prvi korak da naprave "paralelni bankarski sistem" za slučaj da grčke banke kolabiraju.

Najveća opoziciona stranka Nova demokratija danas je formalno zatražila od parlamentarnog odbora koji razmatra pakete pomoći Grčkoj da ispita Varufakisa s ciljem da se ustanovi da li je premijer Aleksis Cipras znao za njegove postupke.

Tužilaštvo je takođe prosledilo parlamentu dve odvojene tužbe koje su protiv Varufakisa podneli građani koji tvrde da je ozbiljno oštetio nacionalne interese neadekvatnim pregovorima s kreditorima.

Prema grčkom zakonu sve tužbe protiv poslanika mora da ispita parlament pošto poslanici uživaju imunitet, zbog čega je moguće glasanje i da li da se Varufakisu oduzme imunitet.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво