Читај ми!

Penzionisani general Đukić uhapšen u Crnoj Gori

Nekadašnji komandant Motorizovane brigade Kninskog korpusa Borislav Đukić uhapšen je po hrvatskoj poternici na aerodromu Tivat, prilikom povratka za Beograd. Đukić, koji je državljanin Srbije, tereti se za navodni ratni zločin nad civilima devedesetih godina prošlog veka, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar "Veritas". Đukiću određen ekstradicioni pritvor.

Crnogorska policija potvrdila da je general Đukić (66) uhapšen u subotu na aerodromu u Tivtu. Đukić je priveden istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicioni pritvor, prenosi Beta.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže "Veritas", Đukić je kao komadant 221. Motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Perući, navodi Fonet.

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac kaže za RTS da je Đukić primio naređenje da sruši branu od svojih pretpostavljenih koju je preneo svojim potčinjenima. "To je bilo u januaru 1993, posle hrvatske akcije 'Maslenica'. Zaista je ta brana minirana, a tada sam živeo tamo, i srećom nije potpuno porušena, dodaje Štrbac.

Optužnicom su još obuhvaćeni komadant 9. Kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, komandant Srpske vojske Krajine Mile Novaković i komandant svih pograničnih jedinica Milicije RSK Milan Korica. Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana poternica koja je još na snazi.

Optužnicom iz 1995. oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u januaru 1993. godine.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim potčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Perući pripremi za rušenje.

Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj. Nastala šteta procenjena je na tadašnjih 25,5 miliona maraka.

Zahvaljujući pravremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane "Peruća", sprečen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je pre dve godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu, pored njegovog imena, navodi se da je istraga protiv njegove grupe otvorena 1993, a optužnica podignuta 13. decembra 1995. i da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво