Читај ми!

Bez dogovora o Grčkoj, samit lidera evrozone posle podne

Ministri finansija zemalja evrozone ni posle devet sati rasprave na sastanku u Briselu nisu uspeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da je odseku iz evrozone. Samit lidera zemalja evrozone zakazan za 16 časova.

Sastanak, koji je počeo u subotu popodne završio se malo posle ponoći, a najavljena konferencija za štampu je otkazana, javlja Tanjug.

"Nismo uspeli da se složimo, nastavićemo ujutru", rekao je novinarima holandski ministar i šef evrogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji "problem poverenja" u grčke vlasti.

Samit lidera zemalja članica (Savet EU) trebalo je da se održi u Briselu, ali ga je predsednik Saveta EU Donald Tusk otkazao i umesto njega zakazao samit lidera evrozone.

"Otkazao sam samit EU. Samit evrozone počinje u 16 časova i trajaće dok se ne dogovorimo o Grčkoj", saopštio je Tusk preko svog Tviter naloga.

Tako će se popodne u Briselu okupiti samo šefovi 19 država koje dele zajedničku valutu, umesto lidera svih 28 članica EU.

Tuskova odluka tumači se kao odraz rešenosti da se Grčka zadrži unutar evrozone, uprkos sinoćnjem neuspelom ministarskom sastanku evrogrupe.

Sastanak je zakazan nakon što je velika većina grčkih glasača odbila na referendumu da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz ECB i MMF-a.

U međuvremenu, finski parlament odlučio je da ne prihvati bilo kakav novi sporazum s Grčkom i tako se izjasnio za izlazak te zemlje iz evrozone, objavili su mediji.

Odluka poslanika da se opredele za "gregzit", usledila je pošto je evroskeptička stranka Fins, druga po veličini u parlamentu, zapretila da će oboriti vladu ako podrži još jedan dogovor za spas Grčke.

Finski parlament nije komentarisao izveštaje medija. 

Evropski komesar zadužen za evro Valdis Dombrovskis smatra da je malo verovatno da će Evropska komisija danas podržati novi paket pomoći za Grčku.

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate garancije grčkim bankama i tako de fakto izbace Grčku iz evrozone, premijer je prekjuče u poslednji čas predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu.

Međutim, grupa zemalja predvođena Nemačkom je izrazila sumnju u adekvatnost Ciprasovog plana, a nemački ministar finansija Volggang Šojble je doveo u pitanje i Ciprasov kredibilitet.

Blok zemalja oko Nemačke traži oštrije reforme i veće uštede i naglašava da je krajnje otvoreno pitanje može li se imati poverenja u to da će Grčka te mere i sprovesti. 

Sa druge strane, Francuska i Italija se snažno zalažu da se Grcima pruži šansa da ostanu u evrozoni i smatraju da Ciprasov predlog pruža dobru osnovu za pregovore o novom paketu finansijske pomoći.

Od ishoda sastanka zavisi da li će Grčka biti odsečena od Evropske centralne banke, ili će joj biti omogućeno da, uz oštre mere štednje, ostane u evrozoni.

Slovački ministar Peter Kažimir je naglasio da ne veruje u mogućnost dogovora, i takođe da je bitno pitanje poverenje u vlasti u Atini i rekao da je "najvažnije za grčko stanovništvo da se ponovo otvore i prorade banke".

Na pitanje novinara kako da banke ponovo prorade ako ne dobiju finansijsku pomoć EU, Kažimir je odgovorio da je "to pitanje na koje on ne odgovara nedeljom".

Grčka bi bez garancija ECB morala da uvede paralelnu valutu, što bi, prema većini analitičara, makar na kratak rok dovelo do još veće nestabilnosti i haosa u ionako uzdrmanom grčkom privrednom sistemu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво