Читај ми!

Šok-bombe na ulicama u Atini, Cipras poziva na "ponosno ne"

Sukob policije i demonstranata na ulicama Atine. U okršaju sa protivnicima dogovora Grčke i međunarodnih kreditora policija upotrebila šok-bombe. Samo dva dana pre referenduma, više od 45.000 ljudi izašlo na proteste za i protiv grčkog "ne". Cipras poziva Grke da kažu "ponosno ne" ultimatumima.

Na samo 800 metara udaljenosti, dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 20.000 onih koji će na referendumu u nedelju glasati za te mere, prenosi Tanjug.

Početak okupljanja onih koji podržavaju vladin predlog i opciju "ne" na referendumu, obeležio je sukob policije i nekoliko desetina demonstranata. U jednom trenutku policajci su bacili i šok bombe, javljaju grčki mediji.

Rojters prenosi da je sukob sa demonstrantima, koji su uglavnom bili obučeni u crno i nosili kacige, brzo smirio.

Okupljenima na skupu podrške vladi, na trgu Sintagma ispred parlamenta, obratio se premijer Aleksis Cipras, koji je ranije izjavio da se "ne" odnosi na kreditore, ali ne i na Evropu.

"Šta god da se desi u ponedeljak, biće to pobeda demokratije", poručio je Cipras ističući da je Grčka spremna da "uzme stvar u svoje ruke".

Pozvao je Grke da kažu "ponosno ne" onima koji im postavljaju ultimatume i koji ih zastrašuju.

S druge strane, na oko 800 metara udaljenosti, čuju se proevropski slogani. Demonstranti ispred stadiona "Panatinaikosa", koji podržavaju program kreditora, upozoravaju da bi posle referenduma Grčka mogla da napusti evrozonu. 

Ranije danas, nekoliko desetina antivladinih demonstranata provalilo je u jednu prodavnicu u predgrađu Atine, opustošilo je i podelilo hranu građanima.

Oko 30 demonstranata ušlo je u prodavnicu u predgrađu Vironas, u istočnoj Atini, uzelo hranu sa polica, a zatim u radnji i oko nje pobacalo pamflete, prenosi AP.

Među Grcima vlada duboka podeljenost, a polemike su sve žučnije.

Gotovo polovina nacije, koja je od ulaska u Evropsku zajednicu 1981. bila glasan zagovornik evrointegracija - sada je evroskeptična i odbacuje uslove kreditora. Ipak, zbog zatvorenih banaka i ograničenog podizanja gotovine, raste broj zagovornika grčkog "da".

Direktorka Unije grčkih banaka i grčke Narodne banke Luka Kaceli rekla je da banke imaju dovoljno likvidnosti do ponovnog otvaranja u utorak, 7. jula. Međutim, u Privrednoj komori Grčke ističu da sanja svako ko misli da će banke u zemlji uskoro biti otvorene.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво