Читај ми!

Lideri u Makedoniji ni korak bliže dogovoru

Sastanak lidera četiri najveće političke partije u Makedoniji ponovo je završen bez dogovora o višemesečnoj političkoj krizi koja potresa tu zemlju.

Liderima makedonskih partija Nikoli Gruevskom (VMRP-DPMNE), Zoranu Zaevu (SDSM), Ali Ahmetiju (DUI) i Menduhu Tačiju (DPA) pridružili su se na sastanku i ambasadori SAD i EU Des Bejli i Aivo Orav, javljaju makedonski mediji, a prenosi Tanjug.

Po završetku razgovora nijedan od učesnika nije komentarisao tok pregovora, već su najavili da će detaljnije reakcije biti objavljene u partijskim saopštenjima.

Taj susret dogovoren je 19. juna, kada su se političke partije založile da na novom sastanku pokušaju da nađu izlaz iz višemesečne političke krize koja potresa Makedoniju, a ovih dana je VMRO-DPMNE zaoštrila retoriku.

Predsednik partije Nikola Gruevski, koji nema nameru da se povuče sa funkcije premijera, okrivio je lidera SDSM-a Zorana Zaeva da minira dogovor i da želi da izbegne prevremene izbore.

VMRO-DPMNE je ponudio opoziciji superviziju rada ministarstva za finansije, unutrašnje poslove, rad i poljoprivredu.

Prema sporazumu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani krajem aprila 2016. godine.

Poslednji ustupak SDSM-a je bio da se premijer povuče šest meseci pre održavanja prevremenih izbora.

Kako je javio reporter makedonske TV Telma, u isto vreme kada je u Klubu poslanika počeo sastanak lidera, desetak članova pokreta "Besa" je u neposrednoj blizini započelo protest jer ne priznaju Ahmetija iTačija za legitimne predstavnike interesa Albanaca u Makedoniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво