Читај ми!

Mađarska, rekordan broj privedenih migranata

Prema podacima mađarske policije, iza nas je rekordan vikend po broju privedenih ilegalnih migranata. U protekla tri dana, gotovo 3.300 ljudi pokušalo je da ilegalno uđe u Mađarsku, najviše na teritoriji Županije Čongrad, koja se graniči sa Srbijom.

Major mađarske policije Županije Čongrad za RTS kaže da je u protekla tri dana bio ogroman pritisak ilegalnih migranata na južne mađarske granice.

"U petak, subotu i nedelju na potezu od 43 kilometra koje kontroliše policija Županije Čongrad, naši policajci su uhvatili 2.392 migranta, a među njima su bila 342 deteta", navodi Sabolč Senti iz policijska kapetanija Županije Čongrad.

Ilegalni migranti od prošle nedelje prvo se smeštaju u privremeni centar za privođenje kod mesta Reske, u blizini graničnog prelaza Horgoš. Tu se registruju, dobijaju vodu i hranu i zdravstvenu negu, a u roku od 24 sata smeštaju se u stalne prihvatne centre u Mađarskoj.

U sprečavanju ilegalnih migracija ostvaruje se dobra saradnja sa srpskom stranom.

"Saradnja mađarske i srpske policije je stalna i dobra. Značajan korak bilo je nedavno osnivanje srpsko-mađarskog kontakt centra na graničnom prelazu Horgoš, gde 24 sata razmenjujemo informacije", naglašava Sabolč Senti.

U međuvremenu, migranti ubrzano pristižu u Mađarsku nakon najave o podizanju ograde na srpsko-mađarskoj granici. Ovaj stanovnik pograničnog mesta Reske ima zemlju u pojasu gde će se graditi ograda, ali kaže da još niko s njim nije stupio u kontakt.

"Ograda je iznuđeno rešenje, nešto je moralo da se uradi. Migranata ima mnogo, stotine prolaze ovuda svaki dan, ali nas ne diraju", kaže stanovnik mesta Reske Laslo Papdi.

S leve strane atarskog puta, koji se nalazi u Mađarskoj, geometri su obavili premeravanja kako bi se podigla žica visoka četiri metara na zelenoj liniji srpsko-mađarske granice. Da li će biti nekih promena u tom mađarskom planu, znaće se već u sredu, 1. jula, nakon sednice dve vlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво